I EU ska kvinnor ha makten över sina kroppar

Sex utan samtycke ska ses som vÄldtÀkt i alla EU-lÀnder, anser företrÀdare för C. I mitten Europaparlamentarikern Abir Al Sahlani, flankerad av Eskilstunapolitikerna Malin Kruhsberg och Leena Kumpula.

Sex utan samtycke ska ses som vÄldtÀkt i alla EU-lÀnder, anser företrÀdare för C. I mitten Europaparlamentarikern Abir Al Sahlani, flankerad av Eskilstunapolitikerna Malin Kruhsberg och Leena Kumpula.

Foto: Centerpartiet

InsÀndare2024-03-08 09:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Emmanuel Macron och Olaf Scholz vill inte ge Europas kvinnor rÀtten till att ett nej alltid ska betyda nej.

Tidigare la EU fram en ny lag med förslag för att bekÀmpa vÄld mot kvinnor och skydda brottsoffer. Tanken var att kriminalisera flera typer av brott mot kvinnor, dÀr förslaget att ha med vÄldtÀkt som ett brott var ett av de tyngsta förslagen.

Förslaget togs emot med glĂ€dje. Men i förhandlingarna kom motstĂ„ndet frĂ„n tvĂ„ ovĂ€ntade mĂ€n – Olaf Scholz och Emmanuel Macron. Tysklands och Frankrikes regeringar ville inte att EU skulle lagstifta om detta. ”EU har inte rĂ€tt att lagstifta om omrĂ„det”, sas det eller att ”vi redan har en bra lagstiftning pĂ„ omrĂ„det”.

NÀr Sverige anvÀnde samma argument för att kÀmpa emot att minimilöner ska beslutas om pÄ EU-nivÄ mÄlade fransmÀnnen upp Sverige som att vi inte brydde oss om de svaga och utsatta. Att en kvinna ska ha makt över sin egen kropp, det Àr uppenbarligen en helt annan sak.

Centerpartiet Àr aktivt i EU-arbetet med att skydda och stÀrka kvinnors rÀttigheter. Vi inser att kampen för kvinnors rÀttigheter aldrig fÄr tas för given. Vi behöver inte bara fortsÀtta driva pÄ arbetet och stÀrka kvinnors rÀttigheter ytterligare. Vi mÄste ocksÄ skydda de som vi redan har.

Efter det förra valet, 2019, trodde vi att lĂ€nderna som vi frĂ€mst skulle behöva brĂ„ka med i kampen för jĂ€mstĂ€lldheten skulle vara ”de gamla vanliga”. Polen, dĂ€r SD:s kompisar i partiet Lag och RĂ€ttvisa konsekvent nedmonterade kvinnors rĂ€ttigheter, dĂ€ribland abortrĂ€tten. Eller Ungern, dĂ€r man i slutet av 2022 införde en ny lag som krĂ€ver att gravida kvinnor som vill göra en abort först ska visa att de hade lyssnat pĂ„ "fostrets hjĂ€rtslag".

Det Ă€r sĂ„klart en skam att tvĂ„ stora europeiska demokratier lierar sig med de mest kvinnofientliga krafterna i EU och de mest konservativa för att stoppa en europeisk samtyckeslagstiftning gĂ€llande vĂ„ldtĂ€kt. Men framförallt Ă€r det skamligt att tvĂ„ ledare frĂ„n dessa progressiva lĂ€nder, som brukar sĂ€ga att de stĂ„r upp för jĂ€mstĂ€lldhet, inte levererar mer nĂ€r det kommer till kritan. 

Sex utan samtycke ska ses som vÄldtÀkt i alla EU-lÀnder. AbortrÀtten ska skrivas in i EU-stadgan om de grundlÀggande rÀttigheterna. Vi vill att EU förbjuder sexköp, med inspiration frÄn den svenska sexköpslagen. EU ska följa Istanbulkonventionen och skydda kvinnor och flickor mot alla former av vÄld, inklusive hedersrelaterat vÄld och förtryck, och förebygga, lagföra och avskaffa vÄld mot kvinnor och vÄld i hemmet.