Ingen ska behöva gÄ sjuk till jobbet

Madeleine Nilsson 1:e ombudsman och Åsa Kratz ordförande för Handels avdelning 18 VĂ€sterĂ„s/ Eskilstuna.

Madeleine Nilsson 1:e ombudsman och Åsa Kratz ordförande för Handels avdelning 18 VĂ€sterĂ„s/ Eskilstuna.

Foto: Privat

InsÀndare2023-10-06 08:03
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ingen ska behöva gĂ„ sjuk till jobbet. ÄndĂ„ vĂ€ljer en majoritet att jobba trots sjukdom. De vanligaste skĂ€len till sjuknĂ€rvaro Ă€r att folk inte har rĂ„d att stanna hemma eller inte vill lĂ€mna kollegan i sticket. SĂ„ kan vi inte ha det i ett rikt land som Sverige – det Ă€r dags att avskaffa karensavdraget och sluta upp med underbemanning. 

Om du blir sjuk ska du kunna vara hemma frĂ„n jobbet. Det borde vara en sjĂ€lvklarhet men Handels nya rapport ”Sjuk pĂ„ jobbet” visar att hela 7 av 10 i handeln gĂ„r till jobbet trots sjukdom, pĂ„ hela arbetsmarknaden Ă€r det runt 60 procent. 

De tvĂ„ vanligaste anledningarna Ă€r att folk inte vill belasta sina arbetskamrater och att de inte har rĂ„d att stanna hemma. Anledningar som tyvĂ€rr Ă€r bĂ„de vĂ€ntade och lĂ€tta att kĂ€nna igen sig i för mĂ„nga. 

De goda nyheterna Ă€r att detta gĂ„r att Ă€ndra pĂ„. Sverige Ă€r det enda landet i Norden som har ett karensavdrag, ett avdrag som görs pĂ„ din sjuklön nĂ€r du behöver vara hemma frĂ„n jobbet. Vi har ocksĂ„ en utbredd underbemanning som gör det svĂ„rt för anstĂ€llda att stanna hemma utan att vara rĂ€dda för att lĂ€mna kollegorna i sticket. 

Ingen ska behöva gĂ„ sjuk till jobbet – det Ă€r hög tid för regeringen att avskaffa karensavdraget och för arbetsgivare att sluta upp med underbemanning. 
 

Åsa Kratz, ordförande Handels avd 18 VĂ€sterĂ„s
Madeleine Nilsson, 1:e ombudsman och RSO
Handels avd 18 VÀsterÄs