Insändare: Är prostatascreening det mest angelägna?

Det finns andra problem inom prostatacancervården som är mer angelägna än frågan om en allmän screening, enligt insändarskribenten.

Det finns andra problem inom prostatacancervården som är mer angelägna än frågan om en allmän screening, enligt insändarskribenten.

Foto: Fotograf saknas!

Insändare2018-02-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialstyrelsen rekommenderar inte allmän screening och lika bra är det om endast ett enkelt blodprov avses. För bröstcancer finns ett screeningprogram och enligt en studie i Danmark under tiden 1980–2010 där 1 400 000 kvinnor ingick i studien visade resultatet att screening med mammografi inte minskade antalet fall med allvarlig bröstcancer och svåra tumörer. Resultaten har publicerats i tidskriften "Annals of Internal medicin, den 10 januari förra året.

När jag 2010 hade ett PSA-värde på 13 ansåg min läkare att en urolog skulle undersöka mig. Jag hade inga som helst symtom som talade för prostatacancer förutom att min far avled av det. Cancerföreningens uppfattning är att det är mera osäkert om man ska låta PSA-testa sig om man inte har några symtom som talar för prostatacancer.

Jag önskade bestämt att ett vävnadsprov skulle tas och urologen accepterade en ultraljudsundersökning av körteln. Resultatet blev klar oregelbundenhet i ultraljudsekot varför cancer misstänktes. Någon dag senare togs vävnadsprover och fyra veckor senare fick jag beskedet av min urolog, aggressiv cancer och operation inom tre månader.

Men nu infann sig det problem som är betydligt allvarligare än behovet av screening, ett simpelt blodprov utan fortsatt utredning. Ett standardiserat vårdförlopp hade införts, väntetiden till operation skulle inte överstiga 60 dagar för prostatacancer. Men endast 5–10 procent av de 10 000 män som årligen diagnosticeras med prostatacancer har fått den möjligheten. Enligt Socialstyrelsens rapport i oktober 2012 var väntetiden på operation för prostatacancer drygt 170 dagar och för bröstcancer cirka 20 dagar.

Studier som letts av forskare från Lunds universitet har dessutom kunnat visa att läkare tenderar att underskatta den kvarvarande förväntade livslängden för övrigt fullt friska män mellan 70 och 80 år med aggressiv prostatacancer och därför är sparsam med behandling.  

Således, det förefaller finnas problem inom prostatacancervården som är mer angelägna än frågan om en allmän screening att ta itu med. Tyvärr tillhörde jag inte de 5–10 procenten, min körtel hann spricka varför operationen misslyckades.

Cancerpatienten

Läs mer om