Signaturen Stefan undrar i en insändare (8/5) om det är de högre driftskostnaderna för det nya badet och arenan som är orsaken till de planerade effektiviseringar som Eskilstuna kommun behöver genomföra. Frågan är i högsta grad relevant. Ett nytt större bad och en ny arena med flera träningshallar innebär högre driftskostnader. Även om de nya anläggningarna genererar större intäkter så blir kommunens nettokostnader högre än i dag.
Eskilstuna är en kommun som växer. Behoven av kultur- och fritidsaktiviteter ökar, samtidigt som vi blir fler skattebetalare som delar på kostnaderna för våra gemensamma anläggningar. Vi har kommit till ett läge där det gamla badet från 1933 och Sporthallen från 1955 inte längre tillgodoser invånarnas behov. Dessa kostnader faller ut fullt ut 2017, men vi har tagit höjd för dessa i vår budgetplanering och de är inte anledningen till att vi nu behöver se över våra kostnader.
Det är i huvudsak två orsaker som bidragit till det. Den ena är att den höga arbetslösheten inte ger med sig, vilket innebär att våra skatteintäkter inte ökar i samma takt som behoven. Det är samma utveckling i Eskilstuna som i flertalet andra kommuner.
Den andra orsaken är att kostnaderna för vård och omsorg har ökat. Det gäller framför allt behoven av hemtjänst men även för vård av barn, ungdomar och vuxna. Även denna utveckling delar vi med många andra kommuner i Sverige.
Eskilstuna kommun har under de senaste tio åren haft en god ekonomi och klarat ett överskott. Överskottet behövs för att säkra en stabil verksamhet och för att klara framtida investeringar i förskolor, skolor, äldreboenden, kommunikationer, stads- och bostadsplanering. Nu har vi hamnat i ett läge där vi behöver se över våra kostnader. Ibland är det svårt att pedagogiskt förklara, men Eskilstuna kommun omsätter årligen cirka 5,5 miljarder. Under 2015 ökar vi våra intäkter med 250 miljoner kronor som vi kan använda för våra verksamheter. Vi skulle emellertid behöva ytterligare 100 miljoner mer för att tillfredsställa alla önskningar och behov. Det är det glappet vi har att hantera för att säkra en stabil och välskött kommunal ekonomi.
Pär Eriksson
Kommundirektör