När konstitutionsutskottet (KU) nu presenterar årets granskning är det på flera sätt ett ovanligt betänkande. Det är ovanligt enigt och ovanligt kritiskt. De senaste 20 åren har regeringen i genomsnitt kritiserats 4,5 gånger per år. Hälften av den kritiken har varit enig. I år riktar KU enig kritik i tio fall. KU har inte på två årtionden varit så enat och så kritiskt som i år.
Regeringens hantering av frågan om erkännandet av Palestina kan ge bilden att regeringen i realiteten hade tagit ställning i frågan före Utrikesnämndens sammanträde. För det inträffade bär utrikesministern ett särskilt ansvar och statsministern ett övergripande ansvar.
KU har granskat regeringens beslut om en statlig samordnare för Bromma flygplats. Förslaget till tillkännagivande om att en förhandlingsperson inte borde tillsättas var känt när regeringen fattade beslutet. Därför var det olämpligt av regeringen att så tydligt föregripa riksdagens beslut genom beslutet om en samordnare.
I granskningen av klimat- och miljöministerns uttalanden i samband med Naturvårdsverkets beslut om delegering av beslutsrätten av licensjakt på varg kan ett uttalande av ministern uppfattats som en kritik i efterhand av Naturvårdsverkets delegationsbeslut.
KU framför kritik i ytterligare sju ärenden om brister i beredning samt information till och samråd med riksdagen. Det har stort värde att KU nått enighet i många frågor. Det stärker KU:s trovärdighet och anseende som ett viktigt verktyg i riksdagens kontroll.
Andreas Norlén (M)
Ordförande i riksdagens konstitutionsutskott
Mathias Sundin (FP)
Riksdagsledamot i riksdagens konstitutionsutskott