Kulturskymning över Strängnäs

I Strängnäs styr moderater och socialdemokrater. De är fast i övertygelsen att Strängnäsborna vill ha så lite kommunal kultur som möjligt.

Insändare2015-07-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I vissa delar av landet lever föreställningen att Strängnäs är en blomstrande kulturstad. Inget kan vara mer felaktigt. Strängnäs – 50 minuter från Stockholm – förlitar sig på huvudstadens kulturutbud. I Strängnäs styr moderater och socialdemokrater. De är fast i övertygelsen att Strängnäsborna vill ha så lite kommunal kultur som möjligt. Strängnäs kommuns kostnader för kulturverksamhet ligger därför lågt i förhållande till andra jämförbara kommuner.

Nu vill de till och med avveckla museisamlingen. Den är värdelös, hävdar kulturnämndens ordförande Lars Larsson (M). Ska Strängnäs kommun bekosta ett lokalt museum när statliga museer säger nej, frågar han. Är Lars Larsson rätt person att hävda kulturens intressen i Strängnäs, blir den naturliga följdfrågan.

Av landets 13 stiftsstäder är Strängnäs den enda som saknar museum. År 1997 stängdes Strängnäs museum i bred politisk enighet. Hembygdsrörelsens och konstnärernas protester lämnades utan avseende liksom en namninsamling med 3 500 underskrifter. Ett nytt museum skulle stå färdigt våren 1999. Vi vet hur det gick. Samlingen är – tvärt emot alla löften – lagd i malpåse.

På Multeum bedrivs i dag lokalhistorisk utställningsverksamhet i ett 90 kvm stort rum som också rymmer en lokalhistorisk litteratursamling. Lokalen är särdeles olämplig för sitt ändamål. Trots detta produceras utställningar med hög ambition och av god kvalitet. Likaså bedrivs en omfattande museipedagogisk verksamhet bland barn och ungdomar som imponerar. Dessa verksamheter ifrågasätts nu av kulturpolitikerna.

Det är glädjande att åtminstone ett politiskt parti i Strängnäs – Vänsterpartiet – har insett värdet av ett levande kultur- och kunskapscentrum i anslutning till biblioteket. De föreslår i sin skuggbudget en tillbyggnad av Multeum samt att samlingen efter en genomgång och eventuell gallring flyttas från Sundby till en nybyggd del av Multeum. Där kan den förvaras på ett ändamålsenligt sätt och göras tillgänglig för allmänheten.

Naturligtvis måste verksamheten tillföras ytterligare resurser. Det måste få kosta att bevara och levandegöra Strängnäsbornas kulturarv.

Åke Norell

Mariefred

Läs mer om