Kyrkans nya byggnader skadar miljön radikalt

Insändarskribenten vill att kyrkan använder befintliga lokaler, i stället för att bygga nya runt domkyrkan.

Insändarskribenten vill att kyrkan använder befintliga lokaler, i stället för att bygga nya runt domkyrkan.

Foto: Fanny Lindblad

Insändare2023-05-06 08:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan snart 50 år har jag bott i Strängnäs och på mina dagliga hundpromenader ofta gått runt domkyrkan. Jag har alltid beundrat kyrkan som ligger där högt och fritt på kullen med grönytor runtom och fri sikt ner mot Mälaren.

Strängnäs domkyrka som är en av Nordens största och bäst bevarade gotiska kyrkor utgör samtidigt stadens kanske viktigaste kännetecken – synlig över hela staden – i en kulturmiljö som är enastående i sitt slag och viktig att värna om.

Stiftet har önskat samla sina lokaler i och runt domkyrkan för att slippa externa förhyrningar och utlyste 2017 en arkitekttävling som avgjordes 2020 och där det vinnande förslaget nu ligger till grund för detaljplanearbete. Förslaget innebär såväl kontorslokaler inne i kyrkan som två nya byggnader invid entrén på Domkyrkoplan – varav den största är förbunden med domkyrkan med en underjordisk gång.

De nya byggnaderna skulle radikalt förändra miljön vid kyrkan, de skulle ta bort kyrkans fria läge och även skymma sikten mot vattnet. Kontoriseringen av kyrkan skulle medföra behov av installationer som man normalt försöker minimera i tusenåriga byggnader – och att gräva en underjordisk förbindelsegång genom kulturlagren innebär dessutom tekniska risker. 

Jag är förvånad (och tveksam) över programförutsättningarna. Om kyrkan behöver fler lokaler – varför inte använda befintliga i kvarteren runtomkring? Och om kyrkan vill nå ut till folket mer – varför inte använda lokaler nere i stan? På Trädgårdsgatan till exempel står stora butikslokaler tomma. Då skulle kyrkan kunna visa på goda exempel på miljöhänsyn och hållbarhetstänk. 

Det föreliggande förslaget är säkert skickligt utformat – men om programförutsättningarna är fel från början så hjälper det inte att anpassa form och material – resultatet blir fel ändå.

Jag hoppas verkligen att stiftet, arkitekten och stadsbyggnadskontoret tänker ett varv till och hittar en bättre lösning, där man använder befintliga lokaler runt kyrkan där så är möjligt, är ytterst försiktig med nya lokaler som kräver installationer inne i domkyrkan och framför allt inte lägger nybyggnader intill kyrkan! Allt för att bevara Strängnäs kanske vackraste plats.