Läkarna måste lyssna på patienten

Insändarskribenten menar att en dialog kring patientens funderingar, tillsammans med en undersökning och provtagning kan resultera i en snabbare diagnos.

Insändarskribenten menar att en dialog kring patientens funderingar, tillsammans med en undersökning och provtagning kan resultera i en snabbare diagnos.

Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2019-08-10 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag har en läkare c:a tolv minuter per patient.

Då ska läkaren hinna med att lyssna på patientens besvär, bakgrund och eventuella övriga sjukdomar. Läkaren skall dessutom hinna med en undersökning, ordna provtagning och fundera ut en lämplig behandling eller remittera vidare. Allt detta på 0,2 timmar!

Patienten, däremot, har all tid i världen att skaffa sig information om sina krämpor och symptom via 1177 eller andra sidor på nätet. Ofta har patienten skaffat sig en egen uppfattning om en eller flera "möjliga" diagnoser innan läkarbesöket.

Men att föreslå något för en läkare är inte vidare pedagogiskt, då det kan få läkaren att känna sig i underläge och resultera i ett dåligt förhållande mellan läkare och patient.

Om däremot läkaren lyssnar till patientens egna funderingar, kan det hjälpa läkaren i sitt beslutsfattande. Läkarens erfarenhet kan i många fall avfärda vissa "diagnoser" som patienten själv funderat över.

En dialog kring patientens funderingar, tillsammans med en undersökning och provtagning kan resultera i en snabbare diagnos, följd av "rätt" behandling. Därför är det viktigt att alla läkare ger sig tid att lyssna på patienten och hans/hennes funderingar kring sina besvär.

Läs mer om