Landstingspolitiker på ett sluttande plan

Landstingspolitiker som ansvarar för den svenska sjukvården befinner sig på ett sluttande plan.

Insändare2015-07-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ledare i Eskilstuna-Kuriren den 9 juni 2014 startade med följande påstående: "Vård, äldreomsorg, utbildning är beroende av att företag startas och utvecklas och att människor arbetar med hög produktivitet och kan konkurrera med utlandet." Detta är en både enkel och genial sammanfattning av vad som gäller för ett framgångsrikt samhälle. 

Sommarens största mediala scoop i riksmedia är två: 1) Vice statsministern fick inte ersätta statsministern när denne mådde illa efter en flygresa från Addis Abeba med regeringsplanet. 2) En sommarpratare i radio hade gjort reklam för en egen produkt. 

Upprördheten är påtaglig bland såväl politikerna som allmänheten. Samtidigt har vi ute i världen miljoner sjuka och fattiga människor som blir lemlästade av rövarband som drar omkring med en enda avsikt: Att skapa kaos. Vi har tusentals båtflyktingar som driver omkring på haven och där svenska Poseidon har en viktig roll i räddningsarbetet. I Sverige lever vi ett bekymmerslöst liv med konstruerade katastrofer som vice statsministerns roll och smygreklam i radio. Kanske de rika människorna i vårt land släpper rosenknoppar i toaletten när de utför sina behov? 

På våra sjukhus slåss man febrilt mot låg bemanning. Trots detta håller svensk organisk sjukvård en hög standard. Från vårdpersonal och ner till läkare. Landstingspolitiker som ansvarar för den svenska sjukvården befinner sig på ett sluttande plan. Ett vanligt svar från dessa personer är att "det är semestertider". Detta vittnar om ett väl utvecklar sinne för humor! Vi har haft en reglerad semesterlag sedan mitten på 1930-talet, men denna viktiga lagstiftning har tydligen inte nått landstingspolitikerna och deras verkställare än. Jag skulle tro att det behövs en tioårig framförhållning för att få rätsida på detta problem. Utvandringen av sjukvårdspersonal till Norge har pågått några år – när kommer man att upptäcka det inom landstingspolitiken?

Jag kan inte se någon annan utväg för rationalisering än att lägga ned landstingen och börja om från början. För att inga missförstånd ska uppstå vill jag än en gång framhålla de otroliga insatser som görs inom själva vården. Kommer man bara in till en avdelning så möts man av kompetens och vänlighet, vilket jag har upplevt några gånger i livet.

Om vi vänder på bladet och tittar på finansieringen – alltså företagens produktivitet och export – vad ser vi då? Jag är en av 330 000 privata skogsägare i Sverige. De flesta av oss är certifierade, vilket betyder att vi sköter våra skogar efter skarpa riktlinjer och kontroller. Att leverera bra råvara till skogsindustrin är en förutsättning för att vidareförädlingen kan framställa attraktiva produkter som säljs på världsmarknaden. Att svensk skogsindustri lyckats är bevisat. Exporten av skogsprodukter är Sveriges viktigaste intäktskälla. Där har vi finansieringen av en välplanerad sjukvård. Det gäller att dessa intäkter genom skatten omsätts till en välorganiserad sjukhusvård för patienter och personal. Och vidareutbildning av landstingspolitiker!

Alf Karlman

Landsbygdspartiet oberoende Södermanland

Läs mer om