Lär av Luleå – innan Strängnäs går samma väg

Ett nytt AI-centrum ska byggas i Strängnäs. Satsningen presenterades av Jacob Högfeldt (M), Anders Härnbro (S) och Lars Rodert, representant för Brookfield på en pressträff den 4 juni. Nu lyfter en Strängnäsbo ett varnande finger.

Ett nytt AI-centrum ska byggas i Strängnäs. Satsningen presenterades av Jacob Högfeldt (M), Anders Härnbro (S) och Lars Rodert, representant för Brookfield på en pressträff den 4 juni. Nu lyfter en Strängnäsbo ett varnande finger.

Foto: Lukas Abrahamsson

Insändare2025-06-06 15:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu talas det om en "rekordstor investering" i ett AI-centrum i Strängnäs, men vi bör vara vaksamma innan vi jublar. Liknande satsningar har tidigare presenterats som räddningen för lokal tillväxt.. men hur blev det egentligen?

När Facebook byggde sitt datacenter i Luleå sades det att tusentals jobb skulle skapas. I verkligheten blev det bara ett fåtal lokala arbetstillfällen, främst inom enklare servicefunktioner. Teknikkompetensen togs in utifrån. Enligt en granskning från Yle blev resultatet "30 000 utlovade jobb blev i verkligheten 56".

Samtidigt förbrukar anläggningen lika mycket el som hela Luleå kommun, men betalar knappt någon skatt i Sverige. Detta är inte ett unikt fall, utan en modell som tyvärr upprepar sig.

Nu står Strängnäs inför något liknande. En utländsk aktör ska bygga stort, använda enorma mängder el, och kanske få skatterabatter; medan vi får stå för infrastrukturen och elnätets utbyggnad. Vad får vi tillbaka? Några få jobb?

Datacenter som detta kräver enorma mängder el, ofta flera hundra miljoner kilowattimmar per år. Om Strängnäs AI-centrum växer enligt plan kan det lätt motsvara elförbrukningen för tusentals hushåll. Samtidigt som vi vanliga konsumenter får högre elräkningar och uppmanas att spara, får storföretag el till rabatterade priser genom elnätsavtal och statliga stöd.

Och det är ingen liten fråga. Enligt Ekonomifakta står Sverige inför en enorm utmaning; elbehovet kan öka från dagens 130 TWh till uppåt 373 TWh år 2050, samtidigt som vi redan idag upplever effektbrist och kapacitetsproblem, särskilt kalla vinterdagar. Hur påverkas systemet om elslukande anläggningar etableras utan att det finns ett tydligt ansvar för energiförsörjningen?

Jag är inte emot teknikutveckling eller AI, tvärtom. Men låt oss inte vara naiva. Kommunen måste ställa krav. Lokala jobb måste garanteras, klimatpåverkan redovisas öppet, och elförbrukningen måste vägas mot samhällsnytta. Annars riskerar vi att sälja ut vår framtid för kortsiktig glans.

Lär av historien. Ställ krav. Strängnäs förtjänar mer än att bli en billig bakgård för globala jättar.