Det verkar finnas en attityd i vårt samhälle att din kunskap enbart mäts efter din ålder. Man hör att de unga inte har lika mycket erfarenheter som de äldre har. När man frågar vad det kan vara för erfarenheter får man ett flummigt och generellt svar; "samhället", som att en ung människa inte kan sitta i en nämnd, läsa och fatta beslut utifrån sin partipolitik och ideologi bara för att man inte känner till att det sitter tre nämndemän i tingsrätten eller att Nygatan korsar Kyrkogatan i Eskilstuna. Att vara ung är det tuffaste en politiker kan vara i dag.
Det finns oerhört många unga i de olika partierna som är väldigt driftiga, sakpolitisk kunniga och ideologiska, men en del motas tillbaka för att man inte anser att de "är ett säkert kort". Då har vi till slut ett kommunfullmäktige och nämnder där en äldre person har suttit på samma plats i flertals mandatperioder orubbat.
De unga saknar självfallet erfarenheter som vuxna och åldersrika människor har, och likaså har unga erfarenheter som de andra inte har. Detta är inte något kontroversiellt. Det gäller samma sak för kön, sexuell läggning, etnisk och socioekonomisk bakgrund. Därför är det mer än viktigt nu under nämndval i de olika partierna att försöka bredda sig. Ju mer olika erfarenheter det finns i en nämnd, eller kommunfullmäktige för den delen, ju bättre blir demokratiarbetet.
Självfallet ska och måste det finnas medelålders och äldre människor i de olika beslutsorganen, men deras platser är solida på grund av deras förtroende, tid och jobb i respektive parti. Situationen är annorlunda för de unga. Nu efter valresultatet i kommunvalet tror jag många partier är i stort behov av förnyelse, då det förra tydligen inte lockade. Förnyar man sig aldrig är man ett parti som står still.
Stefan Krstic
ledamot i Eskilstunas kommunfullmäktige för Folkpartiet Liberalerna