Löften om nya siffror ingenting att räkna med

Vad då nya siffror? Våra siffror är knappast nya!

Vad då nya siffror? Våra siffror är knappast nya!

Foto: Jessica Gow (TT)

Insändare2023-11-17 18:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Även jag förvandlas ibland till 'odräglig språkpolis'" publicerad tidigare i november.

Tack Rolf Waltersson för din positiva respons på min insändare ”När vi 40-talister var barn var inte föräldrar grymma”. Rolf, vi är båda lika odrägliga språkpoliser, men jag har senaste veckorna förstått att vi har många supportrar.

Jag gillade din jämförelse av ”risk” och ”chans” (uttrycket ”risken är liten att man vinner högsta vinsten” är nästan komisk). Att som fotbollsspelare dribbla som sista utpost är definitivt en risk, men om anfallaren utmanar sin motståndare är det att ta en chans som kan resultera i ett mål åt rätt håll.

Utveckling av svenska språket är jag öppen för, åtminstone inom vissa gränser. Jag brukar haja till när det antingen sägs i etermedia eller skrivs i husorganet Eskilstuna-Kuriren att nu kommer ”nya siffror” inom det ena eller andra ämnet.

De är ju tusentals år gamla de där siffrorna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, och 9. Något nyare är nollan (0), som uppfanns av indiern Brahmagupta år 628. Med en nolla placerad efter talet blev detta genast tio gånger så stort. Genialiskt.

Så när ”nya siffror” utlovas räknar (!) jag med att något snille vill revolutionera matematiken, men förstår snart att man (åtminstone i min språkvärld) borde använt uttryck som att man avser presentera ny statistik, nya resultat eller något annat som beskriver något viktigt.

Men jag ger mig på den punkten; löften om nya siffror är ingenting jag kan räkna med.

När jag skrev uppsats i skolan på 1950- och 1960-talen var det även regler för såväl semikolon (;) och ”dels”.

Ett semikolon använde jag i föregående stycke där jag ger mig. Lärarna sa, att det ska vara fullständiga meningar med subjekt och predikat i satserna både före och efter tecknet. 

Ungefär inom samma regelverk finns (eller fanns) användningen av ”dels”. Det håller dels jag på, dels troligen även Rolf Waltersson. Ett dels i huvudsatsen, sedan kommatecken följt av ett dels i början av bisatsen. Det var, på min skoltid, inte tillåtet att utesluta ett andra dels.

Redan i mitt förra språkinlägg nämnde jag att man i P4 Sörmland säger att dagens temperatur håller sig mellan 13 TILL 19 grader. Så säger man i lokalradion fortfarande. Nog borde det vara mellan 13 OCH 19 grader om det är de gradtalen det handlar om. P4 Sörmland har ju tillgång till en av mina favoriter, Lotten Bergman, som varje vecka svarar på språkfrågor. 

Mellan dig OCH mig Lotten, det kan du väl fixa?

Slutligen, om inga nya siffror dyker upp i närtid, avslutar jag min språkdebatt här och nu.

Skriv en insändare du med

Våra insändare läses av många och vissa dagar kan en insändare vara bland de mest lästa artiklarna på hela sajten.

KLICKA HÄR för att skriva en egen insändare! Det är kostnadsfritt och den kan handla om vad som helst.