Det gynnar våra svenska bönder och uppfödare, vi slipper långa transporter till och från slakterier, och vi i får även tillgång till ett hälsosammare kött då vi i Sverige använder betydligt mindre av diverse medikamenter än de flesta av våra importländer.
Köttproduktion av gris hos oss är betydligt mer kostsamt än i flertalet andra länder som exporterar kött till oss. Beror detta på att vi ger våra grisar bättre och samtidigt kostsammare levnadsförhållanden än i våra importländer? Gemene man är säkert övertygad om att det är bättre för en gris att växa upp i Sverige än i de flesta länder.
Vad man helt säkert inte känner till är, att hos oss får vissa grisar tillbringa sina liv i stålburar, som kan åses hos en av de större uppfödarna i vår närhet. Burarna är så små att det ryms bara en gris i varje bur. Grisen kan bara ligga eller stå upp. Det är omöjligt att kunna ta ett steg fram eller tillbaka. Således ett leverne ljusår ifrån grisens naturliga beteende och livsmiljö. Är det så här vi vill att våra grisar skall framleva sitt liv?
Flertalet av oss skulle säkert vara villiga att betala lite mer för köttet om detta kunde sörja för ett bättre leverne för våra grisar.
Grisvän