Nätet kräver nytänkande

Om det visar sig att stora delar av Sveriges befolkning tillbringar nästan all sin lediga tid på internet, måste väl även polisen och andra myndigheter finnas där?

Insändare2015-09-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av den ökande spridningen av fördomar, rasism och direkta hot på internet, tror jag att det är hög tid att vidta en hel del åtgärder från politiskt håll. Polisen behöver reformeras och anpassas, skolan likaså.

I dag tillbringar svenskarna i genomsnitt 21 timmar i veckan på nätet. Vi pratar om människor från tolv år och uppåt. Sociala medier och kommunikation står för den absolut största delen av tiden. 26 procent av användarna uppger att de dagligen "söker fakta" på nätet.

Var då, undrar jag? Och hur gör de? Hur lär skolan ut vad som gäller som tillförlitliga källor? Ska böckerna läggas åt sidan? Ska vi ha en hybridlösning och blanda? Eller ska vi enbart använda digitala källor? 

En grundförutsättning för brottsbekämpning är väl att polisen finns där medborgarna är. Om det visar sig att stora delar av Sveriges befolkning tillbringar nästan all sin lediga tid på internet, måste väl även polisen och andra myndigheter finnas där? Det handlar om att modernisera sin verksamhet och möta utmaningarna. Bevisligen finns det ett stort vakuum här.

Slutligen är internet något fantastiskt! Informationssamhället som vuxit fram de senaste åren har berikat många – men många halkar i dag efter. Informationssamhället ställer mycket högre krav på den enskilde individen och det är upp till politikerna, skolan, lagstiftare och enskilda att se till att vi förvaltar det.

Fredrik Olsson

Läs mer om