Ompröva Sveriges 2G-nedstÀngning

HÄkan Larsson, samhÀllspolitisk chef pÄ VillaÀgarnas Riksförbund, vill se Sverige ha kvar 2G-nÀtet till Ätminstone 2029.

HÄkan Larsson, samhÀllspolitisk chef pÄ VillaÀgarnas Riksförbund, vill se Sverige ha kvar 2G-nÀtet till Ätminstone 2029.

Foto: VillaÀgarnas riksförbund

InsÀndare2024-03-31 06:10
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NĂ€sta Ă„r kommer 2G-nĂ€tverken att stĂ€ngas ned i Sverige, en utveckling som följer en global trend. Sverige skiljer sig dock frĂ„n alla andra lĂ€nder – förutom Norge. I Sverige tar regeringen frĂ€mst hĂ€nsyn till telekomföretagens kommersiella intressen, utan att ta hĂ€nsyn till varken potentiella sĂ€kerhetsrisker eller ekonomiska konsekvenser för enskilda hushĂ„ll. 

I Sverige har det inte genomförts nÄgra djupare analyser av vad de konsekvenser som nedlÀggningen av 2G-nÀtet kan medföra. Regeringen och ansvarig myndighet (PTS) pekar pÄ varandra. Och de ignorerar de bredare effekterna pÄ samhÀllet, inklusive de utmaningar som Àgare av smÄhus stÄr inför. Det verkar som om hela denna process primÀrt drivs av operatörernas ekonomiska intressen.

Finland har valt en annan vĂ€g i denna frĂ„ga. DĂ€r har man noggrant vĂ€gt in hushĂ„llens ekonomi och sĂ€kerhet i ekvationen. Efter en omfattande konsultationsprocess kom man fram till att en nedstĂ€ngning inte bör ske förrĂ€n 2029. Som ett resultat av denna konsultation beslutade det finska ministeriet att Ă€ndra licensvillkoren för de nationella teleoperatörerna och krĂ€vde att de bibehĂ„ller 2G-tekniken Ă„tminstone fram till slutet av 2029. Med tanke pĂ„ likheterna mellan Finland och Sverige anser VillaĂ€garna att den svenska regeringen borde följa det finska exemplet. 

Bland de enheter som kan upphöra att fungera nĂ€sta Ă„r för husĂ€gare Ă„terfinns, enligt Post- och telestyrelsen (PTS), bland annat larmtjĂ€nster i bil och hus, Ă„telkameror, uppkopplade vĂ€rmepumpar och varmvattenberedare, robotgrĂ€sklippare, husdjurspejlare och fjĂ€rrstyrning av vĂ€rme och belysning i sommarstugor, samt en rad enklare mobiltelefoner och videoövervakningssystem. 

Ingen detaljerad analys över hur mĂ„nga som pĂ„verkas eller den totala ekonomiska belastningen har genomförts. I stĂ€llet stĂ€lls enskilda hushĂ„ll, socialtjĂ€nsten, företag och jĂ€gare inför utsikten att behöva ersĂ€tta fungerande utrustning i förtid, och detta under en period dĂ„ kostnader för livsmedel, energi och lĂ„n redan Ă€r höga.

VillaĂ€garna uppmanar den svenska regeringen att följa Finlands exempel och sĂ€tta stopp för de pĂ„gĂ„ende planerna. Det finns fortfarande tid att agera. Civilminister Erik Slottner (KD) behöver ta initiativet. Endast Norge och Sverige har satt ett mĂ„ldatum till 2025 för nedstĂ€ngningen, medan resten av Europa planerar att behĂ„lla antingen 2G eller 3G aktiva Ă„tminstone fram till 2029. 

I Sveriges fall bör 2G-nÀtet Ätminstone vara kvar till 2029.