Öppet brev om händelseutvecklingen kring skolprojektet

Skolan är en politiskt styrd verksamhet. Det innebär att det inte alltid är pedagogiskt sakkunniga som tar beslut i frågor som får konsekvenser för pedagogiken.

sy60d97b.jpg

sy60d97b.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Insändare2014-12-09 15:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flens kommun har satsat stort på att utveckla skolan, både ekonomiskt och visionärt, under de senaste tre åren. Samtliga pedagoger i kommunen har fortbildats, enligt och av internationellt framstående skolforskare. Andra kommuner har börjat intressera sig för det som händer i Flen. En långsiktig tvärpolitisk överenskommelse, som överraskade positivt, var en förutsättning för det som kallas skolprojektet, vars syfte hela tiden varit att höja den låga måluppfyllelsen och motverka segregationen i kommunen.

De politiker som just tillträtt har med sina besked den 22 oktober 2014, underminerat det förändringsarbete som pågår i Flens skolor, trots att deras partier under föregående mandatperiod hade en överenskommelse som sträckte sig fram till 2019.

Många av oss lärare, som är de sakkunniga både i pedagogiska och organisatoriska frågor som gäller skolan, beklagar djupt en sådan vändning. Den process mot högre måluppfyllelse som vi påbörjade för tre år sedan, syns redan i undervisningen. Till 2019 skulle vi, med bas i den aktuella forskningen och mer pedagogisk personal per elev, ha nått målet. Det är vår förvissning, men den har inte efterfrågats av de beslutsfattande.

Skolprojektets hela uppdrag är att säkerställa bättre studieresultat och minskad segregation, varför skolstrukturförändringar är ett måste: 23 procent av kommunens elever är i behov av särskilt stöd för att lära sig, men kommunen har inte ekonomi att öka personaltätheten i befintlig organisation. Om man däremot centraliserat skolorna, så hade fler elever fått tillgång till fler lärare och integrationen getts bättre förutsättningar.

Nu verkar man i stället sätta sin tillit till en friskoleaktör, trots att man i den egna konsekvensanalysen nämner ökad segregation som en av flera troliga negativa konsekvenser av en friskoleetablering.

Det är med besvikelse och frustration vi konstaterar att andra aspekter än de eftersträvade, får avgöra skolans framtid i Flen. Elevernas måluppfyllelse ökar inte med de gamla metoderna. Att tro att man ska få till en förändring utan att förändra förutsättningarna, är att svika eleverna och alla oss som menar allvar med "En skola att vara stolt över".

44 lärare i Flens kommun genom Lisen Monasterio

Läs mer om