OrÀttvisa rÄder pÄ bostadsmarknaden

Vi Àr mÄnga i Eskilstuna som bor i 21.000 hyreslÀgenheter. Man Àr emot höga hyror i nyproduktion och efter renoveringar och mot försÀljning av allmÀnnyttans Àldre bestÄnd, skriver Lars-Evert Jonsson.

Vi Àr mÄnga i Eskilstuna som bor i 21.000 hyreslÀgenheter. Man Àr emot höga hyror i nyproduktion och efter renoveringar och mot försÀljning av allmÀnnyttans Àldre bestÄnd, skriver Lars-Evert Jonsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

InsÀndare2022-09-07 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Bo-orÀttvisan. Var temat dÄ HyresgÀstföreningen inbjöd till en manifestation pÄ Strömsholmen lördagen den 3 september. TyvÀrr var det glest med Ähörare. Samtliga politiska partier var inbjudna och utfrÄgades av en moderator frÄn HyresgÀstföreningen. Centerpartiet och Liberalerna uteblev! VÀnsterpartiet och Miljöpartiet visade tydligast att man stÄr pÄ de boendes sida, det vill sÀga de boende som valt att hyra sin bostad.

Vi Ă€r mĂ„nga i Eskilstuna som bor i 21.000 hyreslĂ€genheter. Man Ă€r emot höga hyror i nyproduktion och efter renoveringar och mot försĂ€ljning av allmĂ€nnyttans Ă€ldre bestĂ„nd. Socialdemokraterna försvarade och förklarade den nuvarande hyresnivĂ„erna som en följd av höga kostnader och uteblivet statligt investeringsstöd och överföringen av överskottsmedel frĂ„n Eskilstuna kommunfastigheter till kommunkassan som laglig. Moderaterna framstod i stark kontrast till alla övriga medverkande och pĂ„stod att höga hyror Ă€r sjĂ€lvklara i nuvarande situation pĂ„ bostadsmarknaden. SamhĂ€llets skyddsnĂ€t av olika slag finns för att hjĂ€lpa alla som inte har rĂ„d med de höga hyrorna. Fortsatt försĂ€ljning av allmĂ€nnyttans kan förvĂ€ntas och behovet av byggandet av hyresrĂ€tter börjar avta. 

Personligen undrar jag hur staten ska kompensera hyresgÀsterna för ökade elkostnader, som man gjort och lovat fortsÀtta att göra för de som Àger sina bostÀder? Detta utöver de 30 miljarder som subventioneras pÄ annat sÀtt. Valet stundar och det Àr lÀtt, om man tycker att orÀttvisa rÄder pÄ bostadsmarknaden.