Alla pappor tjänar inte bra och har inte en bra inkomst. Tjänar du 209 000 kr om året i bruttolön så får du betala fullt underhåll för ett barn. Nästan fullt för två barn och det skiljer sig inte mycket.
Gränsen för att betala nästan fullt underhåll för två barn för en ensamstående pappa med två barn ligger på cirka 2 400 kronor. Med en bruttolön på 17 500 kronor. Då får han ut ca 11 700 efter skatt. Bor han sen i en tvåa med en hyra på cirka 4 000 kronor så får han inget bostadsbidrag heller. Med hyran och underhållet så hamnar du på 6 400 kronor. Kvar av lönen blir då 5 300 kronor. Räknar du sen in tv-licensen, internet, elen, telefonen, en bil, kanske något banklån, du vill göra något med barnen, så har samma person runt 2 500 kronor till 3 000 kr den månaden. Det förutsätter att pappan bor i en tvåa och barnen delar rum, och du ligger i tv-rummet. Byter du till en trea på ca 5 000 kronor i månaden så blir bostadsbidraget då en femhundring.
Har du bara ett barn med samma inkomst så hamnar du runt existensminimum.
Sen om du tjänar en miljon om året så betalar du lika mycket i underhåll som låginkomsttagaren.
Redan här så segregerar man barnen och alla barn får inte samma chans. Låginkomsttagaren får välja den idrott som kostar minst, de kläder som är billigast och köpa begagnat. I sämsta fall måste de ta bidragen till mat. Höginkomsttagaren kan välja skola, kläder, idrott, fickpengar, material och så vidare som de vill. Samt sätta in bidraget på ett sparkonto till barnet/barnen. När båda barnen sen vuxit upp så får den ena låna pengar för att flytta medan den andre har ett fett bankkonto, bättre utbildning och andra förutsättningar i livet.
Som en socialdemokrat som jag är så hoppas jag man ser över detta och att det blir en ändring. Kom ihåg att barnen inte valt föräldrar och att man var två personer när man skaffade barnet. Vi lågavlönade ligger inte i samma kolumn som "bestämmandefolket" och inte ett steg under heller. Det är ett stort avstånd mellan vårta inkomster och den verklighet vi lever i.
Enar Jansson