Vi har åter kunna uppleva statsmakterna med pukor och trumpeter aviserar en satsning på oss pensionärer. Denna gång genom att sänka skatten, men bara för de med lägst pension.
Förra gången var det ett pensionstillägg på cirka 50 kr som gav anledning till ett tillkännagivande värdigt ett Nobelpris eller liknande. Likaså ger utjämningen av den så kallade bromsen definitivt inte mer pengar utan är mer av kosmetisk natur. Minskningarna blir mindre, men också höjningarna blir mindre vilket leder till +/- noll.
De förändringar av pensionssystemet som har eftersträvats under de senaste tio åren har inte vidrört de centrala frågeställningarna, att systemet dels inte har blivit det som det var tänkt och dels att systemet är kraftigt underfinansierat. Det synes vara omöjligt att få en seriös diskussion och analys så länge detta sker av personer som är långt från egen pensionsålder och dessutom helt främmande för den värld som många pensionärer lever i.
Trots det besvärliga läget så finns ett antal möjligheter att skapa en bättre situation för pensionärskollektivet och det är bland annat att erkänna att systemet är kraftigt underfinansierat och att tillföra mer resurser, vilket inte behöver vara mer dramatiskt än en cirka 0,5-procentig ökning av löntagares avsättning till pensioner. Vidare bör pensionsåldern följa ökningen av medelåldern, vilket ger fler år i arbetslivet och därmed ökad ekonomisk styrka. Ibland verkar det som om många vare sig inser eller accepterar att vi blir fler pensionärer och att vi lever längre, vilket vi naturligtvis ingen ska behöva be om ursäkt för.
Argumenten att ju fler som jobbar, jobbar längre upp i åldrarna och ju högre invandring vi har desto säkrare blir våra pensioner håller inte riktigt. Många i Sverige inser inte detta faktum utan har mer en inställning att det ordnar sig nog. Men dessa fakta ger en helt annan bild: Sverige kommer, enligt EU, inom ett antal år ha näst lägst ålderspension i hela EU. Sverige har näst högst sysselsättningsgrad i EU. Sverige har den högsta invandringen i EU. En tredjedel av dagens pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns!
Det verkar som att oavsett vad vi gör så hamnar pensionsnivåerna på en oacceptabel nivå. Ta kontakt mer era riksdagsledamöter med en direkt fråga så blir svaret mer uppenbart eftersom vi inom Pensionärsgrupperna inte synes ha den önskade trovärdigheten för att någon förändring skall kunna ske.
Stig Rahm
SPF Seniorerna Trosa