Journalisten Mathias Ståhle skrev den 6 mars i en krönika med rubriken "En bra journalist är en snabb journalist". Krönikan anknöt till förra veckans allvarliga explosion i Nyköping, där två personer omkom, och Ståhle hävdade med eftertryck det "journalistiskt självklara att snabbt berätta hur det faktiskt förhåller sig". Ett påpekande som känns fullständigt korrekt, men levererat i fel sammanhang.
I det nu aktuella fallet var det till exempel viktigt att först verkligen ha identifierat de två avlidna och meddelat deras anhöriga innan vi från polisen kunde säga någonting om dem. Att sedan tidigt i en utredning, den nu aktuella och andra, börja kommunicera ut våra eventuella hypoteser om exempelvis bakomliggande motiv till en händelse är generellt fel på flera sätt. Dels för att motiv som kanske inledningsvis verkar osannolika, senare, när mer information kommit in, visar sig vara korrekta. Dels därför att det verkligen kan förstöra utredningen om, bland annat, personer vi ännu inte förhört via media kan ta del av vad vi tror oss kunna utesluta. Därför behöver vi fundera och överväga innan vi, som i den nu aktuella förundersökningen efter explosionen i Nyköping, slutligen väljer att kommunicera att vi inte ser några tecken på att det skulle föreligga några religiösa eller politiska motiv.
Från Polismyndighetens sida är vi måna om att kommunicera det vi gör och får frågor om snabbt, korrekt och inom ramen för de lagar och regler som styr vår verksamhet. Under pågående förundersökningar innebär det av vi alltid både av "utredningstekniska skäl" och andra formella sekretesskäl ofta inte kommunicerar detaljer så snabbt som media vill. Hur snabba vi, utan att ha gett avkall på korrektheten och formella hinder, hade kunnat vara i olika ärenden går att diskutera och ska också diskuteras. Men, generellt är det viktigt att komma ihåg skillnaden mellan redaktionella och polisiära överväganden för om något ska kommuniceras. Om en tidning gör det redaktionella övervägandet att det finns underlag att publicera något som polisen inte bekräftat, så innebär det inte per definition att polisen håller inne med information vi borde kommunicera. I grunden illustrerar det bara att media och polisen har olika roller i samhället, och så ska det ju vara.
Fredrik Wallén
Tf. kommunikationschef, polisregion Öst
Polismyndigheten