Privat vård plockar russinen ur kakan

Det är inte rimligt att den privata vården tar våra patienter, vår personal och våra pengar, medan vi slår knut på oss själva för att vara tillgängliga.

Insändare2015-05-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårt uppdrag är att erbjuda vård under dygnets alla timmar, alla dagar, året runt. Men vi blir allt färre.

Vårdpersonalen går in i väggen, byter yrke eller går till den privata sjukvården. Där behöver de inte arbeta kvällstid eller under helger och de kan planera sin semester. De får bättre arbetsvillkor och dessutom högre lön. Detta är svårt att matcha.

Om den privata vården går med vinst kan de anställda ibland även få del av vinsten och åka på utbildningsresor. Kompetensutveckling anses viktigt. Detta får inte offentligt anställda. De måste tänja sig ännu mera och täcka upp för underbemanning för att vi skall kunna hålla öppet under dygnets alla timmar, året runt. Den privata vården, som betalas av oss via skatten, litar på att vi alltid tar emot. Det gör vi alltid utan att ta betalt.

Den privata sjukvården är kostnadseffektiv och ett bra komplement, men kan inte fungera utan den offentliga vården. De hänvisar de allra sjukaste, de svåraste fallen, till den offentliga vården. Vi ställer alltid upp för vi får inte välja patienter.

Det behövs ett samarbete mellan offentlig och privat sektor för patientens bästa. Det är inte rimligt att den privata vården tar våra patienter, vår personal och våra pengar, medan vi slår knut på oss själva för att vara tillgängliga. Den privata vården måste bidra ekonomiskt och med resurser till den offentliga vården.

Landstinget måste förbättra våra arbetsvillkor så att vi orkar arbeta kvar och det ska finansieras genom att med att ta betalt från den privata sektorn, för den dygnet runt-service vi erbjuder.

Kom till oss i stället och operera. Vi har obemannade operationssalar och vårdplatser. Ta med egen personal, för den har ni redan tagit ifrån oss, och betala för att vi alltid finns och ställer upp när det krånglar.

Carl Leufven
Pensionerad ortoped i Eskilstuna

Läs mer om