Putins planer, gillar du dem?

Vladimir Putin, Rysslands president.

Vladimir Putin, Rysslands president.

Foto: Alexander Zemlianichenko

Insändare2023-12-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den senaste månaden har kriget i Ukraina nått fasen av publik utmattning eftersom det pågår dagligen, utan slut, utan rättvis lösning i sikte och alla har ju sitt att tänka på. Då måste man ändå försöka förstå varför ukrainare ger sina liv på slagfältet. Om inte det ger resultat väntar något mycket värre för de som lever vidare – för alla, ukrainare i dag, vi svenskar inom högst ett decennium.

Putin är visserligen president i Ryssland, men tillräckligt många ryssar delar hans världsbild, ser det han ser. En ny president skulle knappt förändra någonting för krigets planer. Ja, hur ser det ut? Visionen Vladivostok-Lissabon är en våt dröm hos den ryska politiska ledningen. Allt territorium i en rät linje mellan städerna skulle då vara under rysk kontroll. Feberfantasier? Helt klart, men så långt vill man nå på lång sikt.

En sådan uppoffrande plan kräver stora resurser och många tillgängliga soldater. Kvinnor uppmanas att föda många barn, åtta till tio, helst fler. Krigets del av den ryska statsbudgeten kommer nästa år att vara 30 procent och inget utesluter kommande höjningar. Protester tystas på många olika sätt – fängelse, trakasserier eller mord – och de kritiska rösterna blir allt färre och allt tystare. Ryssland är numera en hysteriskt aggressivt, våldsamt skakande krigspsykos. Men det kan bli ännu värre.

Vad leder detta nu oss till? Vladimir Putin avser att avsluta kriget i Ukraina med antingen seger eller med en för Rysslands del mycket fördelaktig fred. Hur lång tid det tar inte intressant. De planer som kan ligga på ritbordet är en fortsättning av kriget i en andra fas inom möjligen ett decennium. Rysslands karta från 1800-talet är utgångspunkten i detta, men även Sovjets karta i en slags kombo för det totala kriget mot väst.

Min uppfattning är att Putin mycket väl känner till Natos artikel 5. Dess existens innebär nödvändigtvis inte att den kommer att fungera i skarpt läge. Så tänker Putin. Vilka länders mödrar kommer att vilja sända sina söner till ett våldsamt storkrig om Finland, Baltikum eller Polen angrips av ett Ryssland med stor tuppkam och massor av soldater med nya vapen?

Om vi tänker på framtiden, så bör vi absolut ha ett sådant scenario i åtanke. Även om vi inte gör det så har Putin och hans hantlangare säkert såna planer. Det går inte att blunda för, tyvärr, oavsett hur trötta vi är på att läsa om kriget i Ukraina.