RĂ€dda de Ă€ldre – anvĂ€nd munskydd!

Signaturen S.G.D skriver att fler borde anvÀnda munskydd för att skydda de Àldre frÄn att bli smittade av covid.

Signaturen S.G.D skriver att fler borde anvÀnda munskydd för att skydda de Àldre frÄn att bli smittade av covid.

Foto: Adam Ihse/TT

InsÀndare2022-01-17 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

MĂ„nga mĂ€nniskor i dag förstĂ„r inte konsekvenserna av den pĂ„gĂ„ende pandemin och motsĂ€tter sig vaccination mot covid-19, i somliga fall till och med genom demonstrationer. Det förhĂ„llandet att sĂ„ relativt fĂ„ personer anvĂ€nder mask i publika inomhuslokaler kan ju möjligen bero pĂ„ samma sak. Att etablissemanget envetet hela tiden avrĂ„tt frĂ„n anvĂ€ndning av mask har naturligtvis ocksĂ„ bidragit till vĂ„ra medborgares agerande i frĂ„gan. Nu har det ju dessutom visat sig att man inte ens efter tredje sprutan Ă€r skyddad mot covid-19 – troligen frĂ€mst beroende pĂ„ den senaste mutationen omicron. 

Det finns masker pĂ„ marknaden som skyddar mot luftburna virusvarianter av alla slag, vilket sĂ„ledes bör vara ett mycket viktigt komplement till alla försiktighetsĂ„tgĂ€rder som vi behöver ta för att skydda oss mot ett flertal virusattacker, som utöver covid-19 Ă€r RS-virus, den Ă„rliga influensan, bĂ€ltros, med flera. I vart fall kan det vĂ€l knappast vara en ren tillfĂ€llighet att samtliga andra lĂ€nder har munskydd/mask som en tvingande Ă„tgĂ€rd för vistelse i publika inomhusplatser. En del lĂ€nder inkluderar Ă€ven utomhus pĂ„ vissa platser för obligatoriskt maskbĂ€rande. 

DagslĂ€get för gamla mĂ€nniskor Ă€r att sĂ„ lĂ€nge flertalet nonchalerar sĂ„vĂ€l utfĂ€rdade ”rekommendationer” som sunt förnuft, sĂ„ mĂ„ste gamlingarna fortsĂ€tta sin karantĂ€ntillvaro. De som i första hand dör av hĂ€r nĂ€mnda sjukdomar Ă€r ju just gamla. Ett Ă„rs karantĂ€n skapar Ă„ngest för de flesta, vilket kan ge psykosomatiska problem.

Nu har covid-19-lĂ€get Ă„terkommit till behov av karantĂ€n för gamla mĂ€nniskor. Även de som har fĂ„tt tre vaccinationer! Detta frĂ€mst beroende pĂ„ den senaste mutationen omicron. Under de nĂ€rmaste tre/fyra mĂ„naderna Ă€r risken stor att mĂ„nga gamla mĂ€nniskor avlider pĂ„ grund av pandemin.