Säg ja till Löfvens invit

2015 skulle på detta sätt kunna bli en milstolpe i svensk inrikespolitik, en framgång för de demokratiska krafterna och lösa upp den Gordiska knut som integrationen är i dag.

Insändare2015-01-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en intervju i Aftonbladet på nyårsdagen öppnar statsministern upp för samarbete med Alliansen, om invandringen och integrationen. Obegripligt att dessa områden inte finns med i decemberöverenskommelsen. Ett initiativ som måste tas emot med öppna armar av Alliansen.

Statsministern öppnar samtidigt upp för samtal i dessa frågor med arbetsmarknadens parter, vilket torde vara ett absolut villkor för att kunna nå varaktiga och långsiktiga lösningar på integrationsproblemen. I dessa samtal måste regeringspartierna och Allianspartierna vara helt öppna och prestigelösa eftersom utvecklingen av arbetsmarknads- och näringslivspolitiken är en av två förutsättningar för en verkligt framgångsrik integrationspolitik. Den andra förutsättningen är berörda myndigheters samverkan och att byråkratiförenklingar skyndsamt genomförs utan att man för den skull ger avkall på rättssäkerheten.

2015 skulle på detta sätt kunna bli en milstolpe i svensk inrikespolitik, en framgång för de demokratiska krafterna och lösa upp den Gordiska knut som integrationen är i dag. Om dessa sex partier sätter sig ner vid förhandlingsbordet med arbetsmarknadens parter och helt förutsättningslöst samt utan prestige och utan ideologiska bindningar analyserar möjligheterna och villkoren för näringslivet, i samarbete med de fackliga organisationerna, finns unika och reella förutsättningar att komma fram till lösningar som verkligen kan bidra till en framgångsrik integration.

En verklig integration kommer aldrig till stånd utan en näringslivs- och arbetsmarknadspolitik som ger våra invandrare och flyktingar möjligheter att snarast komma in på arbetsmarknaden, få lära sig svenska, få kompletterande utbildning och egen försörjning.

Enligt artikeln i Aftonbladet lyfter statsministern också fram det faktum att en fjärdedel av flyktingarna från Irak och Syrien har akademisk utbildning. Dessa flyktingar utgör en värdefull tillgång för Sverige men då krävs att valideringen av dessa flyktingars akademiska examina effektiv.

Bertil Stensgård

Ekonom

Läs mer om