Elevinflytande är en viktig del av demokratin i skolan, det innebär att eleverna får möjligheten att påverka utbildningen. I dag lär skolan eleverna om demokrati men vi behöver även lära dem genom och för demokrati.
I läroplanen för grundskolan (2011) står det om det demokratiska arbetet i skolan och elevinflytande. Det står att elever skall utveckla sin förmåga att utöva inflytande och ta ansvar genom att delta i planering och utvärdering. Dessutom står det att elever ska ta aktiv del i arbetet med att vidareutveckla utbildningen samt hållas informerade i frågor som rör dem. FN:s konvention om barns rättigheter tar upp barns rätt att uttrycka sina åsikter i frågor som berör dem i olika områden under artikel 12.
Elevinflytande är en rättighet som varje elev har, dessutom är det en viktig gren i demokratifostran. Undersökningar från skolinspektionen har visat att det är en viktig del för elevernas utveckling som demokratiska samhällsmedborgare. Det är en lärandeprocess som hjälper eleverna att utvecklas och som har betydelse inte bara i skolan men även utanför den.
Enligt skolverket blir elever mer engagerade, tar mer ansvar och lär sig mer om de är med och påverkar undervisningen och hur den utförs. Engagemang är viktigt i skolan, speciellt när elever tycker att det är ointressant att sitta och lyssna på läraren under flera timmar. Enligt skolinspektionen anger mer än var tredje elev som besvarade skolenkäten att de inte tycker om skolarbetet och var fjärde att det är ointressant.
Genom inflytande lär sig elever att vara demokratiska. De lär sig uttrycka sina åsikter, lyssna på varandra, förstå att handling och beslut ger konsekvenser, samt respektera andras åsikter.
I dag domineras klassråd och elevråd av frågor om skolresor, skoltröjor, skolmiljö och skolmat. Sällan pratas det om undervisningen.
Elevinflytande är en viktig del av demokratin i skolan. När eleverna inkluderas i planering, mål och undervisning skapas intresse och lust att lära. Dessutom lär sig eleverna mycket av varandra genom att samtala, uttrycka åsikter, diskutera, lyssna på varandra, argumentera, kritisera, samarbeta och dra slutsatser.
Det är eleven som är viktig i skolan. Utan elever finns ingen skola, därför måste vi tänka på eleverna. Elever har rätt att påverka skolmiljön och undervisningen samt förstå dess syfte, mål och innehåll. Det är dags att låta eleverna ta mer plats, utveckla ansvarstagandet och visa dem att de kan vara med och påverka utbildningen!
Lärarstudent