Terrorromantik i skolan: Ska känslor styra demokratin?

Albin Tran, ledamot S:t Eskils FN-förening

Albin Tran, ledamot S:t Eskils FN-förening

Foto: Albin Tran

Insändare2023-11-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag känner jag mig verkligen bekymrad över hur vår demokrati har blivit inskränkt och hur yttrandefriheten, en av våra viktigaste rättigheter, stryks bort. Vi som gymnasieelever, försökte anordna en politisk debatt om den komplicerade frågan om Israel-Palestina-konflikten. Planen var att bjuda in representanter från olika partier för en öppen och konstruktiv diskussion. Detta arrangemang hade vi elever planerat i månader. Tyvärr blev ämnet för debatten direkt censurerat.

Upproret kom från pro-palestinska elever på gymnasiet, och deras protester satte effektivt stopp för debatten. Frågan här är inte själva konflikten, utan hur några få personer kan hindra en öppen diskussion om ett viktigt ämne. Inte bara står våra grundlagar på spel, utan vår demokrati har nått den yttersta gränsen. Ska vi tillåta att vår demokrati urholkas på detta sätt?

Demokrati handlar om att lyssna på och respektera olika åsikter, detta har vi gjort i decennier. Men nu försvagas våra rättigheter rejält. Även när de är obekväma eller kontroversiella. Detta göder vänstersidan på. Att censurera och demonstrera ur ett perspektiv är inte demokratiskt. Genom att förhindra debatten om Israel-Palestina-konflikten är det inte bara ett tecken på brister i vår demokrati men dessutom att respekten för våra grundlagar inte finns längre. Det väsentliga är yttrandefriheten som skall värnas. Detta är grund och botten för vårt samhälle än idag. Som idag inskränks av vissa personer. På grund av en personlig åsikt de inte kan hålla med om. 

En lärare på skolan sa häromveckan citat: "Så fort vi nämner Palestina-Israel-konflikten, tar vissa elever illa upp och springer till rektorn." 

Som kristen tror jag starkt på de värderingar som har byggt upp det svenska samhället. Men det betyder inte att jag inte vill lyssna på andra perspektiv. Det är viktigt, trots att ämnet är känsloladdat, att vi försöker förstå olika synvinklar för att skapa ett demokratiskt Sverige där vi alla kan delta och uttrycka våra åsikter.

Därmed vill jag uppmana alla som läser detta att vår demokrati och yttrandefrihet inte är något att ta för givet. Att låta rädslan och känslor driva till dåliga handlingar är inget bra sätt att utöva den demokratiska rättigheten vi har i Sverige. Vi måste gå från censurering till sammanhållning och gemenskap. Att möta olika åsikter, även när det känns svårt, för att säkerställa en verklig demokrati för oss kommande generationer.