Trygga medarbetarna på soc – sätt upp kameror!

Trygghet är ett grundfundament i ett fungerande samhälle, skriver Tony Meshko (KD).

Trygghet är ett grundfundament i ett fungerande samhälle, skriver Tony Meshko (KD).

Foto: Johan Nilsson (TT)

Insändare2025-06-02 20:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att arbeta inom socialtjänsten innebär att varje dag möta människor i svåra livssituationer. Det är ett komplext, ansvarsfullt och ibland utsatt arbete. Våra medarbetare i Eskilstunas socialtjänst möter allt från barn i behov av skydd till vuxna i djup kris. Det kräver kompetens, mod – och framför allt en trygg arbetsmiljö.

Tyvärr ser vi en oroande utveckling där hot, trakasserier och ibland rena våldshandlingar förekommer på eller i anslutning till socialtjänstens kontor runt om i landet. Eskilstuna är ingen undantag. Detta får allvarliga konsekvenser inte bara för den enskilda medarbetaren som känner rädsla, utan också för hela verksamheten och för de invånare som är i behov av hjälp. Det är oerhört viktigt att medarbetare inom en så central samhällsfunktion känner sig trygga på sin arbetsplats.

Kristdemokraterna i Eskilstuna uppmanar därför kommunen att omgående ta konkreta steg för att förbättra tryggheten på socialtjänstens arbetsplatser. Ett viktigt och effektivt sådant steg är att installera fler övervakningskameror vid strategiska platser både utanför och inne i lokalerna, där personalen anser att det är nödvändigt.

Kameror fungerar både förebyggande och trygghetsskapande. De kan avskräcka från hotfullt beteende, hjälpa till att dokumentera incidenter och framför allt signalera att vi tar våra medarbetares säkerhet på allvar. Vi vet att kamerabevakning används med god effekt inom andra delar av offentlig verksamhet, till exempel inom kollektivtrafiken. Nu är det dags att socialtjänsten får samma stöd.

Detta är inte en fråga om övervakning för övervakningens skull. Det handlar om att skapa en arbetsmiljö där våra socialsekreterare, biståndshandläggare och andra yrkesgrupper kan känna trygghet i att utföra sitt viktiga arbete. Lagen om kameraövervakning ger kommunen möjligheter att agera, det krävs bara politisk vilja och prioritering.

Trygghet är ett grundfundament i ett fungerande samhälle och den tryggheten måste också gälla våra anställda inom socialtjänsten.