När restaurangmomsen debatterades som mest gjorde ett antal krogar om sina menyer. Två priser för varje rätt visade vad maten kostade, och vad den skulle kosta om momsen återigen höjdes från dagens 12 till tidigare 25 procent.
Plötsligt blev det väldigt tydligt vad de där procenten innebar i kronor och ören, och då ska man ändå minnas att kostnaderna i slutändan kan bli mycket större än så. Är det färre som har råd att gå ut och äta ska de fasta kostnaderna slås ut på färre serverade portioner, eller så får man börja skära ner och till exempel säga upp personal.
Tyvärr är inte alla skatter lika tydliga. Den så kallade allmänna löneavgiften är ett bra exempel. Det är en del av arbetsgivaravgiften, den avgift och skatt på 31,42 procent av lönen som alla arbetsgivare betalar för sina anställda. En del av arbetsgivaravgiften består av avgifter: pensionsavgifter, sjukförsäkringsavgifter och föräldraförsäkringsavgifter, till exempel. En sorts premier till våra gemensamma trygghetssystem, ungefär som vilka försäkringspremier som helst. Men en stor del består av den allmänna löneavgiften.
Med finansdepartementets egna ord är den allmänna löneavgiften ett "dragspel", som används för att den totala arbetsgivaravgiften alltid ska vara lika stor, så stor som politiskt fastställts, oavsett om avgifterna justeras. Rent skattemässigt lönar det sig med andra ord inte att till exempel sänka sjukförsäkringskostnaderna.
Den allmänna löneavgiften är en ren skatt utan kopplingar till den anställde. En skatt utöver den skatt du själv betalar på din lön, som sällan dyker upp i lönebeskedet och som få över huvud taget känner till.
Ändå är det knappast småpengar det handlar om, och mer blir det. I år har den allmänna löneavgiften varit 9,88 procent, nästa år ska den höjas till 10,15. Det är över tio procent på alla löner, pengar som skulle kunna användas till att utveckla verksamheten och anställa fler – som i sin tur får en möjlighet att försörja sig själva och bidra till samhället.
Precis som på matsedlarna borde skatterna på arbete skrivas ut i klartext, både vad du betalar av din lön och vad arbetsgivaren har betalat innan du ens fått den.
Skatter är långt ifrån alltid orättfärdiga, men de bör alltid vara tydliga och transparenta.
Fredrik Gustafson