Vad ska hända med Sigurdsristningen?

Rolf Waltersson undrar vad som ska hända med Sigurdsristningen utanför Eskilstuna.

Rolf Waltersson undrar vad som ska hända med Sigurdsristningen utanför Eskilstuna.

Foto: Rolf Waltersson

Insändare2023-10-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sigurdsristningen är Eskilstunas mest kända minne från vikingatiden med sin spännande, men våldsamma, saga om Sigurd Fafnesbane.

Efter att under några år varit täck av en mörk gråbrun beläggning av något slag, och i det närmaste ”oläslig”, har ristningen nu blivit rengjord. I våras var en stenkonservator från Riksantikvariet här och gjorde den ren. Efter ytterligare en omgång med rengöringsmedel som måste verka några veckor eller månader för att uppnå full effekt blir det nog bra. Kanske dessutom ifyllning med röd färg i konturerna. Men det ligger på Riksantikvarieämbetets och Länsstyrelsens ansvar.

Vad jag undrar är vad kommunen, och kanske även länstyrelsen, har några planer för att ”piffa upp” miljön runt omkring så att den ser mera respektabel och inbjudande ut.

När jag var där 24 augusti låg bajamajan omkullvräkt. Jag ringde direkt och gjorde en felanmälan. Det tog kommunen fyra veckor innan man reste upp den. Nu är den borttagen. Kommer kanske en ny till våren?

En av de små informationstavlorna på berghällen sitter lös och är lagad med silvertejp. Trästolpen med pilen som pekar mot ristningen har ruttnat och ligger ner. Jag reste den så att den nu står lutad mot ett träd.

Nu finns en stor informationstavla vi parkeringsplatsen. Men den handlar enbart om Naturreservatet och Sundbyholmsåsen.

Varför inte en lika förnämlig informationstavla som berättar om Sigurdsristningen i ord och bild. Och att berättelsen om Sigrids bro, som nu bara finns på svenska, även får engelsk text.

Det finns teckningar som illustrerar hur det kan ha sett ut för 1 000 år sedan då havsnivån var fem meter högre och bron var 60 meter lång över det då breda sundet. Sådana bilder skulle passa bra för att illustrera hur det kan ha sett ut på den tiden.

Det finns även intressanta gamla svartvita fotografiska bilder. Bland annat bilder från tidigare renoveringar av ristningen. Sådana bilder skulle också kunna visas för besökare.

Såren i naturen efter det skandalomsusade rampbygget är nu i stort sett läkta. På en vepa uppsatt av kommunen i samband med rivningen hösten 2018 kunde man läsa:

”Ursäkta röran! Vi bygger om och gör Sigurdsristningen mer tillgänglig. Under augusti (2018, min anmärkning) pågår rivningsarbete. Därefter fortsätter ombyggnationen och förberedelser för att bygga en ny ramp så att fler ska kunna ta sig till Sigurdsristningen”.

Ta även ett snack med länsstyrelsen för att reda ut vem som ansvarar för vad när det gäller informationstavlor, skyltning, toalett, skötsel av P-platsen och annat. Det verkar ju onödigt krångligt om någon från länsstyrelsen i Nyköping ska åka till Eskilstuna för att laga en trasig informationsskylt med silvertejp

Nu frågar jag: Pågår planering för en ny ramp, som det stod på vepan? Har kommunen planer att göra området runtom mer gästvänligt och inbjudande så att det framgår att man värnar detta unika kulturarv på ett ansvarsfullt och värdigt sätt?