För många studenter är ett arbete vid sidan av studierna det bästa sättet att få en fot in på arbetsmarknaden redan under studietiden. Ett bra extrajobb kan ge både relevanta erfarenheter och värdefulla kontakter för framtiden. En ny undersökning från Jusek och Unionen visar dock att bara fyra av tio studenter jobbar extra inom ett område som är relevant för deras studier.
För många är det en nödvändighet att arbeta extra vid sidan av studierna för att få det att gå runt. Undersökningen visar att den överlägset vanligaste anledningen till att extrajobba är just för att dryga ut studiekassan. Det är ganska få som ens söker ett relevant extrajobb. Bara lite drygt två av tio, 23 procent, har sökt ett extrajobb som är relevant för studierna.
Det kan ha flera olika förklaringar. Många studenters ekonomi är så pressad att man inte har råd att vara kräsen med vilka jobb man söker. Ett jobb som ger pengar är ett bra jobb. En annan anledning till att så pass få studenter har relevanta extrajobb kan bero på utbudet av extrajobb. De flesta anställningar som är flexibla nog att passa en students schema finns inom branscher som man kanske inte tänker sig arbeta inom efter examen. Extraarbetande studenter jobbar ofta som butiksbiträden, servitörer eller inom äldreomsorgen.
Jag är en av få förunnande med ett extrajobb som tar mig närmare mina karriärmål. Nyligen började jag arbeta på ett fastighetsföretag som studentmedarbetare. Det innebär att jag får arbeta åtta timmar i veckan på ekonomiavdelningen med arbetsuppgifter där jag får tillämpa det jag lär mig på utbildningen. Eftersom jag länge velat arbeta med fastighetsvärdering är detta ett steg närmare mitt drömjobb.
Ansvaret för att studenterna ska få en fot in på arbetsmarknaden ligger både på oss studenter och på arbetsgivarna. De arbetsgivare som är intresserade av att anställa unga akademiker kan teckna studentmedarbetaravtal och ge studenter erfarenhet av branschen redan innan examen. På så sätt får arbetsgivaren ta del av den senaste kunskapen från universitetsvärlden och studenten får tillämpa sina kunskaper i en verklig situation. Samtidigt måste vi studenter våga söka extraarbeten som ger oss relevant erfarenhet. Våga utnyttja extrajobbet som något mer än bara en inkomstkälla. Vi måste våga skaffa oss de erfarenheter och kontakter som kan hjälpa oss närmare våra mål.
Sandra Olsson, studentmedarbetare på Diös Fastigheter och student på Mittuniversitetet