Valfrihet i äldreomsorgen ger segregation

Vissa bostadssökande önskar med stöd av LOV att få bo med likasinnade, vilket vid närmare eftertanke kan leda till allvarliga oönskade effekter på lokalsamhällets gemenskap och sammanhållning, det vill säga integrationen.

Insändare2015-07-08 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lagen om Valfrihet (LOV) måste tillämpas med försiktighet för att förhindra segregation vid fritt val av vissa äldreboendeformer. I en insändare (EK 16/2-15) från Samfundet för Sverige-Israel i Sörmland, kritiseras Eskilstuna kommun för tendenser till förmyndarskap vid enskilt val av äldreboenden inom kommunen. I insändaren ges exempel där en sökande saknar möjlighet att inom Eskilstuna kommun fritt få välja boendeformen Profilerat boende (kulturellt, religiöst, språkligt).

Vissa bostadssökande önskar med stöd av LOV att få bo med likasinnade, vilket vid närmare eftertanke kan leda till allvarliga oönskade effekter på lokalsamhällets gemenskap och sammanhållning, det vill säga integrationen. Frågeställningen är relevant och bör diskuteras och debatteras på djupet. Insändaren refererar till Lagen mot diskriminering av äldre och nämner att finsktalande medborgare är en invandrargrupp där boenden anpassade till gruppens språk- och kulturgemenskap är relevanta.

Undertecknad kommer att föreslå Kommunala Pensionärsrådets arbetsutskott (KPR AU) att behandla seniorkollektivets synpunkter i denna viktiga migrations- och LOV-fråga. Sannolikt bildas en demokratiskt sammansatt arbetsgrupp (projekt) för valfrihetsfrågor avseende boendevillkor inom äldreomsorgen i Eskilstuna kommun.

Avslutningsvis måste vi beakta våra tusentals flyktingars och invandrares behov av arbete, gemenskap, självförtroende och framtidstro, viket kanske underlättas av en selektiv bostadsintegration? Saken måste nu utredas grundligt i demokratiskt samråd med kommunens rådgivande organ.

Hans-Erik Fredbäck (M)

Äldrepolitisk strateg, vice ordförande i KPR Eskilstuna

Läs mer om