Vårdpersonalen kämpar mer än någonsin för att upprätthålla patientsäkerheten, de flesta arbetar långt utöver sin fasta arbetstid. Denna tid samlas på flexkontot. Tanken är sedan att man, utan att verksamheten blir lidande, ska kunna kvitta ut dessa timmar vid passande tillfälle. Flextiden kan inte omvandlas till pengar.
Två gånger per år sker en flexavstämning, där all tid som överskrider 20 timmar raderas från medarbetarens konto. Verksamheten är ständigt ansträngd, personalen pressas hårt och ofta är det i det närmaste omöjligt att få ut flexledigt eftersom verksamheten skulle bli lidande. Detta innebär att flextimmarna stryks, utan att man fått möjlighet att ta ut den inarbetade ledigheten. Vips har man arbetat gratis!
Detta var nog egentligen aldrig tanken med det kollektivavtal som finns, men med den arbetsmiljö som råder har det blivit till personalens nackdel. Att arbeta för landstinget Sörmland blir således en alltmer dålig deal för personalen. Landstinget behöver se över de mekanismer som påverkar arbetsmarknaden, och bli en mer attraktiv arbetsgivare.
Moderaterna har väckt denna fråga i en interpellation till personallandstingsrådet Jakob Sandgren. Om det i alla fall kunde synas i statistiken på samma sätt som vanlig övertid så skulle det finnas ytterligare en hänvisning till hur tufft personalen har det. Från moderaternas sida hoppas vi att personalen är rädda om sig. Vi vill inte att våra medarbetare ska behöva arbeta mer än heltid och framför allt inte gratis.
Maria Gilstig (M)
Distriktssköterska, ledamot hälsovalsberedningen, 1:a ersättare i landstingsfullmäktige