Jag bor i en bostadsrättsförening där kommunen för några år sedan köpte en lägenhet.
Enligt uppgift från styrelsen får den inte neka kommunen att köpa en lägenhet. Det enda de skall ta ställning till vid försäljning är en kreditupplysning på köparen. Och detta är ju inget problem för kommunen. Kommunen är ju ingen fysisk person och kan ju inte bo i den köpta lägenheten. Den är införskaffad för att hyras till någon utan tidsgräns. Styrelsen har ingen rätt att ifrågasätta denna "någon".
Om jag som brf-innehavare vill hyra ut i andra hand måste jag ansöka hos styrelsen för att få ett godkännande. Jag ska ange skäl, uppgift om den som skall hyra samt att uthyrningen är tidsbegränsad. Att hyra ut utan tillstånd är straffbart.
Eftersom det i dag alltid är budgivning vid en försäljning så innebär ju detta att kommunen har sådana resurser att de alltid kan lägga ett så högt bud att andra intresserade ger upp.
I "min" förening har vi städdagar vår/höst för trädgård/allmänna utrymmen, vi hjälps åt med rensning av befintliga rabatter, tar rätt på frukt. Vintertid skottning/sandning vid porten där snöröjarna inte kommer åt.
Kommunen skickar ingen representant att delta och den som hyr har ingen skyldighet.
Om kommunen äger flera lägenheter i en förening holkas ju detta samarbete ur och kan leda till att föreningen måste anlita entreprenörer för arbetet och detta blir ju en ekonomisk belastning för föreningen.
Medborgarnas inbetalda skatter bör inte användas till att spekulera i bostadsrätter, det finns så mycket annat att använda pengarna till.
Brf-medlem