Vargen och domstolen

Under årens lopp har besluten om varg överklagats och utan svårighet har enskilda vargärenden fått prövningstillstånd och vandrat genom alla förvaltningsdomstolarna.

Insändare2014-12-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett år sedan tog en majoritet i riksdagen, landets högsta beslutande organ, ett beslut om hur många vargar det borde finnas i landet, 170-270 individer. Naturvårdsverket fick uppdraget att omsätta politiken i konkreta åtgärder och beslutade att ett antal djur skulle skjutas under denna vinter. Men Sveriges riksdags beslut tycks inte längre gälla i landet.

Under årens lopp har besluten om varg överklagats och utan svårighet har enskilda vargärenden fått prövningstillstånd och vandrat genom alla förvaltningsdomstolarna – Förvaltningsrätt, Kammarrätt och Högsta Förvaltningsdomstolen.

Så lär även ha skett i år beträffande vinterns avskjutning och kort tid efter Naturvårdsverkets beslut och inkommen anmälan till domstolen faller en dom.

För något år sedan ansåg dåvarande riksåklagaren att landets åklagare skulle prioritera ärenden om tjuvjakt på varg. Gäller samma rekommendation till förvaltningsdomstolarna beträffande vargärenden?

På fråga för sex månader sedan till Förvaltningsdomstolen hur lång tid det skulle dröja innan en funktionshindrad skulle få ett beslut på en överklagan om bostadsanpassning skrattade handläggaren. "Om du visste hur överbelastade vi är, just nu handlägger vi ärenden som kom in för fem månader sedan". Just nu samlar ärendet damm hos Kammarrätten. I ett vargärende tycks föregående instans bläck inte hinna torka förrän det tas upp.

Jag anade att det var skillnad på rovdjur och människor i myndigheternas Sverige. Nu vet jag att det är så.

Lita inte på en varg som ler

Läs mer om