Replik på "vinstutredningen fortsätter arbeta" (30/6) av Lotta Johansson Fornarve (V), riksdagsledamot.
Ja, det stämmer att en utredning är tillsatt i detta ämne. Det är en väldigt omfattande utredning som tillsatts och har en utredare. Frågeställningarna är många och komplexa. För oss som driver företag i branschen är utslaget av denna, direkt avgörande för vår framtida existens.
Låt mig kommentera några saker.
Den debatt som förts i media och på andra ställen är inte fakta korrekt. Branschen drivs inte av riskkapitalbolag, 93 procent är små företag med mindre än 20 anställda. Det är hemskt att en skolkoncern gått i konkurs och barn fått knäckebröd och vatten samt att det finns bolag långt borta som har håvat in vinst. Men av den totala beskattade vinsten i branschen delades fem procent ut i aktieutdelning (det vill säga inte mycket). Är detta den viktigaste debatten vi har att föra?
Borde vi inte koncentrera oss på hur pengarna används? Vilken kvalitet verksamheten håller? Når eleverna kunskapsmålen? Om eleverna/personalen/föräldrarna är nöjda med verksamheten? Hur arbetet utförs? Detta tror jag är bra saker att rikta in sig på, både vad gäller kommunal verksamhet och i fristående.
Av alla ytterst kompetenta människor som arbetar i skolan och förskolan jobbar 15 procent i fristående verksamhet. Vad gör vi om det i framtiden inte är möjligt att driva små bolag i välfärden, utan endast de stora aktörerna klarar av de nya kraven som ställs och blir kvar? Var ska alla elever ta vägen? Många blir arbetslösa och det kvinnliga företagandet minskar drastiskt. I denna bransch är andelen kvinnligt företagande stort. Var går förresten gränsen för vinster i välfärden? Vad ska omfattas? Får man köpa in mat till äldreboende av privata aktörer? Vem bygger skolorna/förskolorna? Ska landstinget börja tillverka egna sjukhussängar? Läkemedelsindustrin – får de göra vinst?
Vi är oroliga för att fokus läggs på fel saker. Fokusera på kvalitet och kunskap. Då har vi kommit långt. Täpp till om det finns några hål i lagstiftningen som behöver ses över. Lägg inte krokben för alla. Bara som information är det inte lika nu heller. Se alla överklaganden om likabehandlingsprincipen, det vill säga den princip som ska se till att skolpengen fördelas på samma grunder till de kommunala verksamheterna som till de fristående verksamheterna.
Varför ska jag driva företag och vara en jobbskapare om jag inte själv får bestämma över min verksamhet?
Helena Dyrén
Äger och driver en liten fristående förskola