Signaturen "S" undrar varför det inte finns en debatt om att minska antalet inhyrda vårdanställda. Foto: Claudio Bresciani. TT.

Insändare: Bemanningsföretag inom sjukvården borde inte få finnas

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Ibland förs debatten livligt om privatiseringen inom skola och omsorg och dess vinster inom välfärden. Där en del politiker ondgör sig om vissa privata företag som tjänar pengar. Varför hörs inga protester om hyrläkare/sjuksköterskor och dessa bemanningsföretag? Där kan man väl verkligen ifrågasätta dess existens.

Dessa tillför ju inte vården någonting positivt. Det är snarare så att läkare och sjuksköterskor slutar sina anställningar och kommer sedan tillbaka som inhyrda med en betydligt högre kostnad, som kommer dessa företag till del. Den skattefinansierade vården blir dyrare och dessutom sämre eftersom det ofta är stor omsättning på den typen av anställda.

Här skulle media och politiker ifrågasätta både läkare och de företag som egentligen bara parasiterar på våra skattepengar. Det borde väl vara lika illa när skattepengar berikar dessa företag, som verkar inom den offentliga sektorn, som när pengar går till företag inom den privata sektorn, exempelvis privata skolor och åldringsboenden.

Skattepengar är det även om det kommer från stat, landsting eller kommun. Eller är det så enkelt att läkare och dess arbetsgivare bråkar man inte med? Bara företag där lärare och undersköterskor jobbar.

S

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Landstinget SörmlandEkonomiInsändaresjukvård och hälsa
Relaterat

Mest delat denna vecka