Om alla elever fick busskort även på sommaren skulle det bidra till att fler tar sig ut i stället för att sitta inne framför datorn, skriver gymnasieeleven JA. Foto:

Insändare: Busskort borde gälla även på sommaren

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

I Eskilstuna får alla elever som går i grundskolan och gymnasiet ett busskort vilket är väldigt bra, tack politikerna. Dessa fungerar från och med starten av höstterminen till och med slutet på vårterminen och inkluderar fyra dagsresor per dag. Men... på somrarna slutar dessa att gälla och ungdomar får då köpa ett sommarkort för 500 kronor som gäller i cirka 3 månader.

För det första är några hundralappar väldigt mycket för många familjer och studerande, särskilt på sommaren när gymnasieelevernas CSN slutar att rulla in. Inte nog med det, när ungdomarnas busskort slutar fungera vid sommarlovets början ser man inte många på bussarna längre, fastän de rullar på enligt samma schema och i samma tempo.

Är inte detta om något resursslöseri?

Tänker också att det vore säkrare för ungdomar att kunna ta sig hemåt efter en solig dag på stranden eller en dag på stan med buss då samhällsklimatet blir alltmer otryggt för oss unga. Personligen tror jag också att busskorten skulle bidra till att allt fler ungdomar tar sig ut på sommaren istället för att sitta inne framför datorn och tv-spelen hela dagarna...

Många fördelar kommer med busskorten och jag vet att vår kommun är ganska unik med att dela ut busskort till varje elev i kommunen. Tacksam är jag men undrar om ni inte redan står för kostnaden i och med att bussarna ändå rullar och är tomma?

JA gymnasieelev

Läs mer om dessa ämnen

InsändareKollektivtrafik