Fisken stenbiten är en hanne och kan alltså inte ha någon rom, skriver Roger Stark. Foto: Janerik Henriksson, TT.

Insändare: Det finns inget som heter stenbitsrom

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Nu är jag så där glad igen. Ibland är det extra roligt att läsa tidningen. Nu tror du att jag passar på att hylla motståndet mot nazister eller kanske Smedernas SM-guld. Jodå, båda händelserna gläder mig.

Ändå är det texterna angående mat, på olika sidor, som får humöret att gå i topp. I annons från Ica Stenby ser jag att där säljs regnbågsöring. Rätt benämning. Öring!

Det var faktiskt tidningarna Arbetet (numera nedlagd) och Eskilstuna-Kuriren som på 1990-talet var först i svensk media om nya rönen om att ”regnbågen” inte längre skulle klassas som lax, utan vetenskapligt konstaterats vara öring.

I många länder är det självklart att tala om trout = öring. Men till och med livsmedelsverket i Sverige godtar lax med tanke på försäljningen. Jodå.

I samma dags tidning (29 september) ser vi att en maträtt toppas med stenbitsrom. Då blir jag så himla glad att jag får tillfälle att komma med en rättelse!

Det finns en fisk som på svenska heter sjurygg, en märklig art där honan och hanen i vuxen ålder ser mycket olika ut. Dock är det hanen som kallas stenbit, medan honan kallas kvabbso. Således är det högst otroligt att hanen, stenbiten, kan bidra med rom, så stenbitsrom finns inte.

Roger Stark

politiskt obunden

 

Läs mer om dessa ämnen

FiskeInsändare

Mest delat denna vecka