Torshälla kyrktorn var 78 meter före branden 1873, inte 102, hävdar skribenten Olle Lorin.

Insändare: Fel om Torshällafoto

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Eskilstuna Fotoklubbs sedvanliga årsalmanacka bjuder som vanligt på en svit med fina och intressanta foton. Med tanke på Torshällas 700-årsjubileum har man tagit med ett flertal foton från grannstaden, däribland det äldsta fotot över staden. Tyvärr har man emellertid inte återgivit originalbilden utan en retuscherad reproduktion, som blivit spridd här och där i kommunen, bland annat hänger en sådan kopia i Torshälla rådhus. På dessa kopior har en del detaljer oriktigt fyllts i medan andra saknas.

Länge trodde man att originalet för alltid var borta. Våren 2013 upptäckte jag emellertid ett foto som var utlagt på hemsidan för Tekniska museet i Stockholm. Det hade en utomordentlig skärpa så att alla detaljer framträdde. En ättling till fotografen, Göran Thermaenius, kunde vid besök på museet bekräfta att det verkligen var fråga om originalet. Det var en av hans förfäder, Edvard Thermaenius, ingenjör vid den kända tröskverksfabriken i Torshälla som tog bilden 1864, (inte 1866 som felaktigt anges i almanackan). Originalet är av "visitkortsformat", endast 80x55 mm.

En förstoring av originalet finns att beskåda på Torshälla bibliotek jämte korrekt beskrivning.

Jag vill också än en gång bestrida uppgiften om att kyrktornet skulle ha varit inte mindre än 102 meter före branden 1873. Enligt en sakkunnig uppmätning, bevarad på riksarkivet, var det "bara" 78 meter. Inte så illa det heller må man väl tycka.

Det är tydligen Eskilstuna stadsmuseum som har "förfalskningen" i sin ägo. Den borde snarast bytas ut. Tekniska museet i Stockholm står säkerligen till tjänst.

Olle Lorin

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

TorshällaInsändare
Relaterat