När hatet mot en grupp långsamt byggs upp, har historien visat att fruktansvärda saker kan ske, skriver signaturen "Rädd". Bilden är från koncetrationslägret Auschwitz i Polen. Foto: AP, Alik Keplicz,

Insändare: Hat mot grupper skrämmer mig!

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

I olika sammanhang, och då inte minst i sociala medier, framförs hat mot olika grupper i samhället. Hatet kan baseras på gruppers etnicitet eller något annat som ogillas. Detta hat skrämmer mig. Det är ju individer och inte grupper som ibland gör hemska saker eller begår brott och då är det också individerna som skall dömas, inte gruppen.

Alla präster är inte pedofiler bara för att vissa förgripit sig på barn, alla riksdagsmän är inte fifflare bara för att några har fuskat med sina reseräkningar, alla ensamkommande flyktingpojkar är inte våldtäktsmän bara för att några begått sådana brott och alla invandrare är inte bidragsfuskare bara för att några är det.

När hatet mot en grupp långsamt byggs upp, har historien visat att fruktansvärda saker kan ske. Hatet mot judarna före och under andra världskriget vet vi alla vad det resulterade i och vi behöver inte gå så lång tillbaks i tiden för att hitta andra hemska exempel. Så sent som på 1990-talet hade vi i Europa också koncentrationsläger, massavrättningar och massgravar. Då var det cirka 8 000 bosniska muslimer som avrättades i Srebrenica.

Inför det stundande valet har vi ett parti som bygger hela sin ideologi på ett hata gruppen icke-svenskar och då framför allt muslimer. Har du funderat på att rösta på detta parti så snälla tänk om! Skådespelaren Joel Kinnaman har uttryckt det hela på ett mycket talande sätt: "Historien har visat var slutstationen är, så kliv inte på det tåget".

Rädd

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018Insändare
Relaterat