Kajsa Hansen undrar varför inte äldre får ha ett visst inflytande över sitt vård- och omsorgsboende? Foto: Pontus Lundahl / TT.

Insändare: Kommunens regler för var gamla ska bo är gammeldags

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Jag undrar varför det fortfarande är så gammaldags och översittaraktiga regler för våra äldre som fått biståndsbeslut om vård- och omsorgsboende.

Min 91-åriga mor har äntligen fått biståndsbeslut. I "välkomstbrevet" förklaras det strängt att om hon inte accepterar det boende hon blir tilldelad inom tio dagar, ja då åker hon ur kön och måste söka biståndsbeslut på nytt. Jag känner till att man tidigare åkte ner sist i kön – men nu åker man alltså till och med helt ur kön och är tvungen att göra om hela proceduren från både den äldres och kommunens sida.

Det har alltså blivit ytterligare en försämring av den redan obefintliga "valfriheten". Även om det inte finns Lag om valfrihetssystem, LOV, i kommunen borde väl en gammal människa kunna få ha något att säga till om eller önska om var den ska bo fram till sin död?

Hur kommer det sig att en gammal människa inte kan få ha ett visst inflytande över vilket vård- och omsorgsboende den ska bo i? Vad är det för mening med att inte bara åka ner sist i kön, utan nu till och med åka ur kön, om man känner att man inte vill flytta dit man blir tillsagd?

Kajsa Hansen

Läs mer om dessa ämnen

InsändareÄldreboende