Frusna änder behöver havre, fågelfrön eller majs för att överleva kallt väder. Foto: Otilia Bogen.

Insändare: Mata inte fåglarna med bröd!

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Nu när vintern tagit ett rejält grepp över landet har de fåglar som valt att övervintra hos oss svårt att hitta föda. Många människor gillar att mata småfåglarna på tomten till glädje och nytta för både människor och fåglar.

Men änderna som får allt mindre av öppet vatten lider av ständig hunger. För att överleva en kall vinternatt krävs en föda som är energirik, det är det enda som håller kylan borta. Att mata fåglarna med brödrester kan innebära att de fryser ihjäl, i brödet finns inget som gagnar fåglarna. Det är en skröna att djur vet vad de ska äta, hungriga fåglar äter vad som helst. Mögligt bröd är dessutom giftigt för fåglar.

Bra mat för frusna änder är havre, fågelfrön, majs och även hackad sallad och vindruvor går bra om det inte är för kallt.

Fågelvän

Läs mer om dessa ämnen

FågelInsändare