Mira Kjellgren tycker att fler borde bry sig om vad de äter för att rädda miljön.

Insändare: Maten vi äter förstör miljön!

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Forskare menar att vi förstör vår planet med växthusgaser, bensin och diesel. Vi åker bil, flygplan och båtar. Allt detta, och mycket mer förstör miljön. Vi måste börja ändra vårt beteende.

Maten åker runt halva jordklotet, innan vi kan äta den. Den färdas med lastbil, flygplan eller med stora båtar som släpper ut mycket avgaser i havet. Fiskarna får i sig avgaserna, de mår dåligt, får svårt att röra sig och de lider. Till slut kanske det blir vi som äter de fiskarna. Vi måste ju äta men det finns också ekologisk mat. Den kan vara dyrare, men så mycket bättre.

Och det finns ekologisk mat som är odlad i Sverige. Mat behöver inte besprutas med en massa giftiga medel eller gödslas så att de växer fortare och blir större.

Du kanske tänker att vi i Sverige till exempel inte får bananer, äpplen eller vindruvor på vintern. Men jorden går ju inte under för att du inte får din äpplepaj på våren eller att ditt barn inte får sina vindruvor (som odlas i Afrika) till mellis varje dag. Men jorden går under om vi fortsätter som vi gör nu.

Nu när du har läst den här texten, hoppas jag att du har tänkt om. Det finns faktiskt viktigare saker än pengar. Gör det du kan för att minska avgaserna, stoppa utsläppen och saker som förstör miljön!

Mira Kjellgren

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

InsändareMatMiljö
Relaterat