Det skulle bli större miljövinster om folk som har gamla bilar skulle få en skrotningspremie, skriver signaturen "Jan EM".

Insändare: Miljöbilspremien riktar sig till fel bilägare

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Miljöbilspremien på 60 000 kronor är enligt min uppfattning helt felriktad. Den riktar sig till den delen av befolkningen som är kapitalstarka och förmodligen redan har en relativt sett miljövänlig bil och byte av deras fordon ger små miljövinster.

Ska man få någon miljöeffekt ska man naturligtvis inrikta sig på att få bort gamla bilar som är de största miljöbovarna. De som äger dessa gamla bilar har inte ekonomi att köpa nya dyra miljövänliga bilar.

Vill man förbättra miljön ska man istället införa en skaplig hög skrotningspremie för en äldre bil, jag vet inte var gränsen skulle gå, men det ska vara en bil som går i trafik. Man ska inte kunna få extra ersättning för en gammal avställd skrotbil.

Lämnar man en skrotningspremie på 40 000–50 000 kronor till de som byter upp sig till en miljövänligare bil så får det genast genomslag på miljön.

Jan Em

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

BiltrafikInsändareMiljö
Relaterat

Mest delat denna vecka