Insändarskribenten gillar inte moderaternas förslag om tiggeriförbud. Foto: Lars Pehrson, TT.

Insändare: Moderata reflexer som slår till för snabbt

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Knappt har stormen kring den moderata inviten till Sverigedemokraterna och AKB:s uttåg ebbat ut så kliver nästa budbärare fram på arenan med budskapet att tiggeri och fattigdom ska utrotas genom förbud. Ekot från det gamla Fattigsverige där rika inte ville se en massa ”löskefolk” drälla på gatorna hörs mellan raderna. Den gamla lösdriverilagen användes i min ungdom för att skrämma underklassen och tvinga folk att inordna sig i dåtidens sociala ordning.

Moderater har av tradition ansett att det är stötande i ett modernt samhälle att be om hjälp. Devisen att var och en är sig själv närmast och att fattigdom är något man själv försatt sig i och får ta ansvar för.

Numera är det på modet att ta ut svängarna och hävda att folkhemmet ska vara marknadsliberalt. Genom privatiseringar av viktiga samhällsfunktioner och jobbskatteavdrag ska vi alla bli lyckligare. Sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna är inte längre försäkringar utan ”bidrag” som samhället utan tillskott från statskassan ska engagera sig i.

Tänk om högern hade använt hjärnan i stället för ryggradsreflexen innan de kungjorde sitt kriminalpolitiska program!

Fortfarande humanist och gråsosse

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaInsändareTiggeri
Relaterat

Mest delat denna vecka