Centerpartisten Sten Elmberg menar att gruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, dikterar vilka som får vara förtroendevalda i kyrkan. Foto: Vilhelm Stokstad.

Insändare: Nu viner POSK-riset igen

Insändare
annons

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Nu är det är det kyrkoval och då vaknar POSK-riset till liv, att ondgöra sig över vissa nomineringsgrupper. Det visar sig genom H O Andrén och B Ehrensvärds insändare förra veckan. Det är POSK-riset som dikterar vilka som får vara förtroendevalda i kyrkan.

Undertecknad har förtroendet att vara nominerad av Centerpartiet. För mig är det inte konstigt att olika dimensioner ryms in en och samma person; ett engagerat uppdrag i kyrkan, vid sociala misärer, om viktiga värden i samhällsdebatten med mera.

Jag tror att det inom alla människor finns politiska åsikter, men det blir oberäkneligt då man klär sig i en nomineringsgrupp, POSK. Det blir lätt som ulven i fårakläder. Centerpartiets kyrkovalda vill ta ett ansvar för en öppen folkkyrka med församlingen som grund. Inom Centerpartiets kyrkomötesgrupp utses fem personer som under en längre tid arbetar fram ett valprogram. Några av våra huvudpunkter för Kyrkoval 17 är; En folkkyrka öppen för alla, en hållbar framtid, en plats där människor kan växa, att tjäna våra medmänniskor. Nej kära POSK:are, Svenska kyrkan ska inte bli egocentrisk. Vi arbetar ju ändå för samma sak; att människor ska känna sig hemma i kyrkan och får stärka sin tro för livet.

Fotnot: POSK står för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

Sten Elmberg

förtroendevald för Centerpartiet

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Svenska kyrkanCenterpartietInsändareVal
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka