På en strand i Papua New Guinea leker barn bland plastsoporna som har spolats upp från havet. Foto: Aaron Favila/AP.

Insändare: Plastsopor skapar öar i haven

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

En flytande ö av plastskräp i Stilla Havet, större än Frankrike? Ja, det låter väl som en riktig anka men det är tyvärr alldeles sant. Skräpöarna bildas på grund av världens havsströmmar, som sammanför avfall från olika delar av jordens alla hörn, till flera stora skräpområden.

Och ruskigare än någon thriller är videon ”Plast överallt” på SVT Play (visas fram till den 14 mars). Vad är det som mänskligheten håller på att ställa till med? År 2050 kan det finnas mera skräp än fiskar i havet", enligt WWF-

Plast är ett smidigt material, billigt, hållbart och bra till mycket. Men följden blir även att åtta miljoner ton plastavfall årligen hamnar ute i miljön och haven. FN:s miljömöte i Nairobi den 11–15 mars kommer bland annat att ta upp frågan om en övergripande strategi, ett globalt avtal för att åtgärda plastproblemet. WWF har på nätet har även en lista man kan skriva på, för att de sedan ska kunna sätta mera press på världens regeringar.

Petflaskor måste kunna gå tillbaka genom återvinningssystem. Lågpriskedjorna har inga sådana. Och tillverkarna har inget intresse av att deras produkter ska kunna återvinnas. De tänker ju bara på sin egen vinst.

Mycket av plastsoporna exporteras till främst Kina. Kina blir Europas soptipp! Där finns inte lika stränga regler och krav på hur man tar hand om skräpet, det blir många småbönder på landet som får syssla med sopor istället. Inga skyddsmasker eller skyddshandskar används. Följden blir förorenade floder, smog och sjuka människor.

Förr påstods ju mindre nogräknade personer sopa skräpet under mattan, numera använder man havet som matta. Men det går snart inte att dölja något där under heller!

Else-Marie Olofsson

Eskilstuna

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

InsändareMiljöPlast
Relaterat