Att köpa Fairtrademärkta rosor handlar om att verka för en blomindustri med schyssta villkor. Foto: Anders Nilsson.

Insändare: Schyssta rosor gör skillnad för världens alla odlare

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Rosor och choklad tillhör skaran av världens mest populära presenter, inte minst till stundande alla hjärtans dag. För att klara av den stora efterfrågan på rosor importeras runt 80 miljoner rosor varje år från länder med utbredd fattigdom så som Kenya, Etiopien, Ecuador och Colombia. Bara i Sverige köper vi över fyra miljoner rosor under alla hjärtans dag. Men hur har de som producerat dessa rosor eller plockat dessa chokladbönor det egentligen ställt?

Många gånger är svaret ganska mörkt. Ofta handlar det om svåra arbetsförhållanden i länder med djup fattigdom där mänskliga rättigheter inte respekteras. Men det finns ett enkelt sätt att bidra till förändring. Som konsument kan du göra ett aktivt och enkelt val i butiken! Välj rättvist handlade produkter, såsom Fairtrade.

Att köpa Fairtrademärkta rosor handlar om att verka för en blomindustri med schyssta villkor. Barn ska gå i skolan och inte tvingas arbeta. Odlarna ska ha en lön som går att leva på. Blomproduktion ska ske så hälso- och miljövänligt som bara möjligt. Organisationsfrihet ska vara en självklarhet på alla blomplantager. Mänskliga rättigheter ska respekteras.

Så när du visar omtanke för någon under alla hjärtans dag, välj en schysst ros eller schysst choklad som värnar om människan bakom produkten.

Styrgruppen i Fairtrade City Eskilstuna

Läs mer om dessa ämnen

Alla hjärtans dagInsändareblommor