Alf Karlman tycker att sjuksköterskor borde få mer betalt. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT.

Insändare: Sjuksköterskor måste få bättre lön för sitt viktiga jobb

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Debatten om bemanningsföretagens roll har spillt över på sjukvården och fått en felaktig vinkling. Landstingsråd och sjukhusdirektörer oroar sig över processen att de måste anställa personal från bemanningsföretag. En realistisk bedömning av problemet ger vid handen att många avdelningar på våra sjukhus skulle sakna personal utan resurser inhyrda från bemanningsföretagen.

En historia som går runt i media är reportaget om den specialutbildade operationssköterska som anställdes från ett bemanningsföretag och som tjänar 60 000 kronor i månaden. Det är en hög lön om man jämför med den lön som den genomsnittliga sjuksköterskan har.

I ett större perspektiv är det ingen hög lön med tanke på det kvalificerade och ansvarsfulla jobb som en sjuksköterska utför tillsammans med övrig vårdpersonal. Att rädda liv hela dagarna måste löna sig!

Skatten ska bestämmas efter de behov som finns hos samhällets bärande verksamheter som sjukvård, skola och omsorg. Lönen skall vara anpassad till yrkets nytta och behov i samhället.

Alf Karlman

Landsbygdspartiet oberoende Södermanland

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

Landstinget SörmlandInsändareLönersjukvård och hälsa
Relaterat