Rolf Waltersson har funderingar om moderaternas förslag på tiggeriförbud. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Insändare: Ska tiggeriförbudet bara gälla vissa?

Insändare
annons

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Nu har moderaterna anslutit sig till Sverigedemokraternas krav på att införa tiggeriförbud. Att sträcka ut en hand för att be om lindring i sin nöd och fattigdom ska kunna straffas med böter. Jag undrar om meningen är att även de som ger en slant kommer att ses som kriminella?

Det är helt uppenbart att tiggeriförbud riktar in sig mot en viss folkgrupp, romer från Rumänien och Bulgarien. Men det finns även andra tiggare i våra städer. Jag har sett ett antal tiggare i Stockholm som är svenskar som av olika anledningar hamnat helt utanför samhället.

Även här i Eskilstuna finns tiggare av svenskt ursprung. Bland annat en hemlös man som brukar stå med sin mugg vid ett hörn på Fristadstorget. Jag har pratat med honom och gett honom lite pengar vid några tillfällen.

Min fråga till de som nu föreslår att tiggeri ska kriminaliseras – ska detta förbud gälla för alla som tigger och ber om en smula av vårt överflöd? Eller vill ni begränsa tiggeriförbudet till att enbart gälla en viss utpekad folkgrupp, romer? Om så är fallet – hur ska ni få ihop det utan att det måste kallas för vad det är – diskriminering av en utpekad och förföljd folkgrupp?

Rolf Waltersson

Eskilstuna

Läs mer om dessa ämnen

InsändareTiggeri
annons

Mest delat denna vecka